Společnost SpaceX vynesla do kosmu už šestou sérii 60 satelitů Starlink

Soukromá americká společnost SpaceX ve středu po několika odkladech vynesla na oběžnou dráhu kolem Země šestou sérii 60 satelitů sítě Starlink umožňující globální přístup k internetu. Dosud bylo ve vesmíru 300 těchto družic. Vesmírná společnost vysílala start rakety živě na internetu.

Nosná raketa Falcon 9, patřící rovněž společnosti SpaceX, odstartovala z floridského kosmodromu na mysu Canaveral podle plánu v 8:16 místního času (13:16 našeho času). Po zhruba čtvrthodině od startu společnost sdělila, že satelity byly úspěšně vypuštěny na stanovené orbitě.

Společnosti se ale tentokrát nepodařilo zachránit první stupeň rakety, který nezvládl přistání na prámu v Atlantiku. Pro tento konkrétní stupeň, o který SpaceX zřejmě přišla, byl středeční let v pořadí pátý. První stupně, které jsou schopné samy přistát, využívá společnost k dalším startům, čímž snižuje náklady na kosmické lety.

Program na rychlý vesmírný internet

SpaceX do kosmu vynesla při předchozích letech pět sérií po šedesáti satelitech Starlink, a to loni v květnu a v listopadu, dvakrát letos v lednu a naposledy v únoru. Před těmito pěti lety byly v únoru 2018 zkušebně dopraveny na oběžnou dráhu dvě tyto družice mimo letový program Starlink.

Počet satelitů Starlink chce SpaceX rychle zvýšit. Letos plánovala s družicemi startovat každé dva až tři týdny, což ale kvůli odkladům není snadné. Cílem společnosti je do poloviny roku dosáhnout operačního provozu zaměřeného na zpřístupnění internetu v Kanadě a části USA a v příštím roce ve zbytku světa.

Prozatímní plán počítá s rozmístěním asi 12 tisíc družic. Společnost ale uvažuje o pozdějším rozšíření sítě celkem na 42 tisíc satelitů.