První start nové čínské nosné rakety Dlouhý pochod 7A selhal

První start nové čínské rakety Dlouhý pochod 7A se nezdařil. Raketa byla v pondělí ráno místního času (v noci na pondělí SEČ) vyslána z kosmického střediska Wen-čchang na jihočínském ostrově Chaj-nan, později ji ale potkaly problémy, jejichž příčina se vyšetřuje, uvedla oficiální tisková agentura Nová Čína.

Nový aparát je verzí raket Dlouhý pochod 7, na něž se pravděpodobně bude spoléhat většina nadcházejících čínských vesmírných misí. Model Dlouhý pochod 7A by se podle agentury Reuters mohl stát hlavní čínskou raketou pro vynášení komunikačních satelitů, přičemž by v této roli nahradil starší typy Dlouhý pochod 2, 3 a 4.

Rakety Dlouhý pochod 7 mají hrát rovněž klíčovou roli při snahách Číny umístit na oběžnou dráhu vlastní obdobu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), která by měla být dokončena v roce 2022.

Přípravou na zřízení trvale obydlené čínské orbitální stanice je nyní experimentální laboratoř Tchien-kung 2 (Nebeský palác 2), kterou v roce 2016 vynesla do kosmu právě raketa Dlouhý pochod 7.

Nakolik pondělní selhání rakety Dlouhý pochod 7A program čínských orbitálních misí ovlivní, zatím není podle agentury Reuters zřejmé.

Ambiciózní plány

Čínská letecká a kosmická vědeckotechnologická společnost v lednu oznámila, že Čína má v plánu v letošním roce uskutečnit více než 40 startů.

Čína se po někdejším Sovětském svazu a po Spojených státech amerických stala v roce 2003 teprve třetí zemí, která dokázala vlastními silami vynést na oběžnou dráhu člověka. V roce 2008 první čínský tchajkonaut vystoupil do volného prostoru a v roce 2013 přistála nepilotovaná čínská vědecká sonda na Měsíci.