Domácí kočky jsou nečekaně úspěšní predátoři. Ale jen sto metrů od domova

Nová studie ukazuje, že lovící domácí kočky mohou mít zásadní dopad na lokální populace zvířat. S ohledem na omezené teritorium dokážou předčit i divoké predátory. Nejčastěji se kočky pohybují ve vzdálenosti kolem 100 metrů u domu, kde mohou uškodit především ptákům.

V rámci výzkumu experti z amerických univerzit spolupracovali s občanskými vědci ze šesti zemí. Sbírali pomocí lokátorů s GPS systémem údaje o kočkách a jejich kořisti. Celkem se jim podařilo získat informace o 925 domácích zvířatech.

„Protože se jedná o kočky, které jsou doma krmené, tato zvířata zabíjí méně kořisti za den než divocí predátoři, ale oblast jejich lovu je tak malá, že jejich dopad na lokální zvířata je opravdu znepokojivý,“ uvedl hlavní autor výzkumu Roland Kays. „Přidejte k tomu nepřirozenou hustotu domácích koček v některých oblastech a riziko ptákům a drobným savcům se stane ještě horším,“ uvedl Kays.

„Zjistili jsme, že domácí kočky mají dvakrát až desetkrát větší dopad na divoká zvířata než divocí predátoři,“ dodal přírodovědec.

Přesná čísla kočičích úlovků nejsou

O tom, kolik zvířat kočkám podlehle, neexistují žádná přesná čísla, jen odhady. Některé z nich říkají, že jen v Severní Americe zabijí mezi 10–30 miliardami zvířat ročně.

Tato nová studie ukázala, že domácí kočky zabily za jeden rok průměrně 14,2 – 38,9 zvířat na hektar. Důležitý fakt je i to, že nejvíce škod je napácháno v již narušených oblastech – typickým příkladem byla místa, kde se staví nové domy.