Kouř z australských požárů zřejmě obletí celou planetu, předvídá NASA

Dým z rozsáhlých požárů na východním pobřeží Austrálie by mohl dokola obkroužit celou planetu a v příštích dnech se vrátit nad západní pobřeží kontinentu. S odkazem na údaje americké kosmické agentury NASA to napsal australský zpravodajský server ABC. Meteorologové tento týden očekávají příchod dešťů, které však podle hasičů zřejmě nebudou dostatečně vydatné, aby několikaměsíční požáry uhasily.

Podle profesorky Lisy Harvey-Smithové z jedné z australských univerzit se už kouř z požárů dostal nad tři čtvrtiny zemského povrchu. Vystoupal totiž do výšky asi 17 kilometrů a v cestě mu tolik nebrání počasí a zemská atmosféra. Tím, jak se šíří do prostoru, se však zmenšuje jeho koncentrace a na vzdálenějších místech není lidským okem rozeznatelný. Vědecké přístroje a satelity ho ovšem zaznamenají.

Vítr kouř zanáší východním směrem přes Tichý oceán k Jižní Americe. Podle vědců je proto možné, že se australské město Perth na západě země zahalí v příštích dnech do lehkého oparu kouře, který obkrouží planetu a nad kontinent se znovu dostane ze západu.

Hořící Klokaní ostrov ze satelitů NASA
Zdroj: NASA

Třetina požárů není pod kontrolou

V Austrálii podle místních úřadů stále hoří na nejméně sto místech, na více než třetině z nich zatím nemají hasiči živel pod kontrolou. Podařilo se jim však už zkrotit dosud největší z ohňů, který zuřil tři měsíce severozápadně od Sydney.

S živlem, který zničil již přes dva tisíce domů a způsobil smrt nejméně 28 lidí, nadále bojuje na 1500 požárníků. Podle agentury Reuters shořelo asi 11,2 milionu hektarů porostu, tedy území zhruba o velikosti Bulharska.

Situaci by měl v příštích dnech pomoci déšť. Meteorologové očekávají, že by na některých místech zasažených požáry mělo spadnout až 50 milimetrů srážek. Pokud se předpověď potvrdí, bude to „naším dárkem k Vánocům, narozeninám, zásnubám, k výročí svatby a k promoci v jednom,“ prohlásil na Twitteru jeden z místních šéfů hasičů.

Podle mluvčího australského hasičského sboru ale déšť pravděpodobně nebude stačit na uhašení všech ohňů, jelikož půda je po dlouhém období sucha příliš vyprahlá.

Dopad na preference

Podle nyní zveřejněného průzkumu společnosti Newspoll mají požáry dopad i na australskou politickou scénu. Kvůli reakci premiéra Scotta Morrisona, kterou řada lidí považovala za pomalou a odtažitou, klesla jeho podpora u obyvatelstva za měsíc o osm procentních bodů. Morrison je tak momentálně méně populární než šéf opozice Anthony Albanese.

Premiér v neděli v televizi uznal, že udělal určité chyby, a jeho vláda teď oznámila, že vyčlenila 50 milionů australských dolarů (781,8 milionu korun) do fondu na ochranu divokých zvířat, které požáry velice trpí. Podle mnohých však přichází tento i další vládní kroky pozdě a jsou příliš omezené.