Hledá se „Enormní Pippin“. Experti se snaží zachránit odrůdy jablek minulosti pro budoucnost

Stará jablka pomohou novým (zdroj: ČT24)

Jablka dnes mají jinou chuť a vzhled než v minulosti. A mnoho starých odrůd zmizelo úplně. Jen v Severní Americe jich v minulosti existovalo na 17 tisíc, v současnosti jich je o poznání méně. I proto na severozápadě Spojených států existuje organizace Lost Apple Project, která má za cíl hledat ztracené poklady ovocnářství a navrátit je do sadů.

Zástupci této organizace berou svou misi jako bojový úkol a detektivku v jednom. Do terénu vyráží po ztraceném ovoci pátrat dvojice složená z válečného veterána a bývalého agenta FBI – oba se po konci své profesní kariéry zaměřili na sběr ovoce.

„Snažíme se obnovit ty odrůdy jablek, které se v posledních sto letech ztratily nebo se považovaly za vyhynulé,“ poznamenal hledač jablek David Benscoter.

Příběh amerického jablka

Na konci devatenáctého století se na severozápad USA stěhovali noví osadníci, kteří tam vysazovali různé odrůdy stromů. Jejich rozmanitost jim měla pomoci při překonání dlouhé zimy. Jablka tak mohli sklízet od jara až do prvního sněhu. A právě po pozůstatcích starých sadů teď tito detektivové pátrají.

„Ještě na přelomu 19. a 20. století bylo jen ve východním Washingtonu a na severu státu Idaho okolo 250 druhů jablek. Dnes nejméně 25 z nich vyhynulo,“ vysvětluje Benscoter.

Hledání zmizelého ovoce ale neprobíhá jen na stráních a loukách. Dvojice poctivě prochází staré účetní knihy, výstřižky z novin, mapy nebo záznamy trhovců. V dokumentech hledají, které odrůdy se v regionu v minulosti prodávaly. Své poznatky pak ještě porovnávají s pamětmi starých pěstitelů. Některé druhy pak najdou skoro náhodou.

O některých odrůdách se nevědělo přes jedno století – poslední záznamy se objevují třeba na některé ze zemědělských burz a pak už chybí; jako by daný druh úplně zmizel.

Minulost pomáhá budoucnosti

Experti z projektu na záchranu jablek sesbírané plody posílají na odborné pracoviště v Oregonu. Každá várka obsahuje základní údaje – velikost, stáří, barva. Odborníci jablka prozkoumají a určí jejich druh. Pokud je označí za některou ze ztracených odrůd, sběrači se vracejí na místo a strom naroubují.

„Nechci, aby zůstaly ztracené. Chci je dát zpět lidem, aby si mohli užít to samé, co naši předci,“ vysvětluje smysl práce jeden ze zakladatelů projektu E. J. Brandt.

Severní Amerika měla podle botaniků až sedmnáct tisíc různých odrůd jabloní, dnes jich zůstávají už jen čtyři tisíce. Právě hledání ztracených druhů by mělo opět vést k pestrosti jablečných sadů. Pěstování téměř zaniklých stromů sice není jednoduchá záležitost, ale má smysl: „Nikdy nevíte, co vám tato odrůda nabídne. Přežije určitou chorobu? Je dostatečně silná, aby přežila náročnou zimu?“ nastínila Joanie Cooperová, která se věnuje záchraně různých ovocných druhů.

Pro dvojici lovců se hledání jablek stalo novým posláním. Před sebou pořád mají kromě každodenní práce jeden sen – najít odrůdu, která je v historických záznamech k nalezení jen pod jménem Enormní Pippin.