Naděje pro kriticky ohroženého krokodýla. Ochránci našli stovku mláďat v Nepálu

Více než sto malých gaviálů našli ochránci přírody v jedné z odlehlých oblastí Nepálu. Vzácný krokodýl se přitom v současnosti nachází na prahu vyhynutí a ve volné přírodě zbývá méně než tisíc dospělých jedinců. Objev by tak podle odborníků mohl zvýšit naději na záchranu tohoto kriticky ohroženého druhu.

Gaviálí mláďata se třemi samicemi a jedním samcem byla objevena v nepálském Národním parku Bardiya. Tito krokodýli byli v dané oblasti spatřeni po více než třiceti letech. 

„Poté, co jsme hodiny procházeli džunglí a seděli na hřebeni, jsme konečně pod námi zahlédli malé gaviály – byl to neuvěřitelný okamžik,“ popsal podle BBC vedoucí ochranného projektu Ashish Bashyal. 

Mláďata byla asi třicet centimetrů dlouhá a vypadala jako miniaturní verze dospělých gaviálů, dodal Bashyal.

Mláďata už přečkala první životní zkoušku

Výzkumníci poprvé zahlédli krokodýly už letos v červnu. Kvůli snaze je chránit ale veřejnost o svém objevu informovali až nyní, a to s tím, že se malým gaviálům podařilo přečkat monzunové deště. 

„Překonali první velkou překážku,“ řekl Rikki Gumbs z Londýnské zoologické společnosti. „Zejména s hrozbami, kterým je tento druh vystaven, je velmi důležité, aby tato mláďata dokázala dosáhnout dospělosti,“ dodal. 

Nález podle odborníků představuje pro tohoto kriticky ohroženého plaza důležitou naději. Ve volné přírodě totiž podle odhadů zbývá už méně než tisíc dospělých gaviálů, z toho přibližně sto v Nepálu. „Jedná se o pozitivní objev a klíčový předpoklad pro dlouhodobé zotavení tohoto druhu v Nepálu,“ uzavřel Gumbs.   

  • V Evropě jsou gaviáli v zoologických zahradách chováni pouze výjimečně. V Česku je tento druh plaza k vidění v Zoo Praha a Krokodýlí zoo Protivín.