Biologové objevili neznámý druh okatého nártouna. Žije na indonéském souostroví

Mezinárodní vědecký tým objevil nový druh nártouna, drobné poloopice s výraznýma očima. Tvor žije na Togianských ostrovech v Indonésii. Nártouni jsou noční tvorové, které je složité vypátrat – to je hlavním důvodem, proč trvalo objevení neznámého druhu tak dlouho.

Nově objevený druh dostal jméno Tarsius niemitzi neboli Nártoun niemitzův. Žije na jediném místě světa a je v mnoha ohledech značně podobný ostatním druhům nártounů. Má ale tmavější srst, především na ocase. Na obličeji je srst šedá, díky čemuž vypadá jeho tvář nápadně výrazná.

Objevil ho biolog Myron Shekelle z Western Washington University, který vedl tým přírodovědců z USA, Austrálie a Indonésie. Vědci svůj úspěch popsali v odborném žurnálu Primate Conservation.

Specializovaní noční lovci

V minulosti žili nártouni po celé Asii, ale vyskytovali se i v Evropě a Severní Americe. V současné době je najdeme ve volné přírodě už jen v jihovýchodní Asii.

Tarsius niemitzi
Zdroj: Myron Shekelle

Měří jen 15 centimetrů bez ocasu, samotný ocas může měřit téměř dvojnásobek délky těla, a váží kolem 100–150 gramů. Jsou výjimeční hned z několika hledisek, jde například o tvory s největšíma očima vůči zbytku těla – jsou větší než jejich mozek. Podobně jako sovy také dokáží otáčet hlavou o 180 stupňů na každou stranu. To všechno jsou adaptace na noční život.

Jejich přední i zadní končetiny jsou zase uzpůsobené na rychlé silné skoky – umí tímto způsobem překonat čtyřicetinásobek velikosti vlastního těla. Kdyby měl něco podobného udělat člověk, musel by skočit do dálky 80 metrů. Tyto jedinečně dlouhé skoky nártounům umožňuje zvláštně upravená kost zánártí (latinsky tarsus), podle níž dostali také jméno.

Před třemi roky odhalila detailní analýza DNA, že nártouni jsou značně blízcí nám lidem a na evolučním stromu života jsou na větvi, která vede k lidem a primátům.

Ohroženi roztomilostí

Nártouni jsou v současné době ohroženi nejen úbytkem jejich přirozeného prostředí. Kvůli jejich vzezření, které připomíná roztomilého skřítka (nebo mistra Yodu z Hvězdných válek), se stávají často předmětem nelegálního obchodu se zvířaty.

  • Podle experta na nártouny Myrona Shekella využil podobu nártouna George Lucas pro vznik postavy oblíbeného zeleného rytíře Jedi Yody. 

O záchranu jiného druhu nártounů, nártounů filipínských, se snaží i čeští experti. Ti se pokoušejí o obnovu populace nártounů na indonéském ostrově Bohol, kde vybudovali chovnou voliéru.