Američtí astronauti na ISS nainstalovali port pro soukromé lodě

Dva američtí astronauti vystoupili do volného kosmického prostoru upravovat vnější plášť Mezinárodní vesmírné stanice. Během náročné mise úspěšně nainstalovali nový dokovací adaptér.

Američtí astronauti Nick Hague a Andrew Morgan s časovým předstihem splnili plán dnešní pracovní směny vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Úspěšně nainstalovali adapter IDA-3 k dokovacímu portu na modulu Harmony, u kterého by měly již brzy začít přistávat nové americké vesmírné lodě. Práci astronautů sledovala v přímém přenosu vysílaném na webu televize americké vesmírné agentury NASA.

Právě toto zařízení by mělo umožňovat, aby se s ISS spojily soukromé kosmické lodě, které tam budou vozit lidskou posádku – je vyrobený k propojení s loděmi Boeing CST-100 Starliner a SpaceX Crew Dragon. NASA odhaduje, že akce bude trvat šest a půl hodiny. 

Adaptér na stanici přibyl teprve před několika dny; dopravila ho tam kosmická loď Dragon. NASA si od něj slibuje intenzivnější spolupráci se soukromým sektorem, která by mohla přinést ISS více zdrojů, a tedy prodloužit její živostnost.

Podívejte se na vizualizaci instalace:

Pro Hagua to bude již jeho třetí výstup do volného vesmíru, Morgan si to vyzkouší poprvé. V dějinách ISS se jedná o celkově 218. výstup.