Indická sonda Čandrájan-2 přešla na přeletovou dráhu k Měsíci. Přistání se blíží

Indická sonda Čandrájan-2 (Měsíční loď 2) ve středu brzy ráno indického času opustila oběžnou dráhu kolem Země a přešla na přeletovou dráhu k Měsíci. Informoval o tom list The Times of India. U Měsíce je sonda očekávána 20. srpna, v září pak má přistát na lunárním povrchu.

Sonda strávila na oběžné dráze kolem Země dvaadvacet dní. Během manévru byl motor zažehnut po zhruba dvacet minut (1203 vteřin). Oběžnou dráhu sonda opustila ve 2:21 indického času (ve 22:51 v úterý SELČ) a oběžné dráhy kolem Měsíce dosáhne za šest dní. 

Sondu tvoří družice, která bude obíhat kolem Měsíce, přistávací modul s vědeckými přístroji a šestikolové robotické vozítko.

Úkolem družice (vedle datové podpory aparátů na povrchu) bude z oběžné dráhy kolem Měsíce provádět snímkování ve vysokém rozlišení.

Přistávací modul čekají seismografická, teplotní a elektromagnetická měření. Vybaven je i americkým zrcadlovým systémem, který v rámci přesného měření vzdálenosti Země od Měsíce a přesného určení pozice sondy odráží laserový parsek zpět do místa původu.

Pro Indii je to již druhá mise k Měsíci, kam v roce 2008 vyslala družici Čandrájan-1 (Měsíční loď 1), která kroužila kolem Měsíce a která byla o rok později prohlášena za ztracenou. Součástí první generace Čandrájanu byla i dopadová sonda, která se nárazem o měsíční povrch zničila.