Zimbabwe prodá slonovinu v hodnotě 300 milionů dolarů, nemá peníze na národní parky

Zimbabwe bude usilovat o to, aby mohlo prodat zásoby slonoviny, které nashromáždilo za poslední desetiletí. Podle odhadů by mohl prodej slonoviny vynést až 300 milionů dolarů (téměř 6,8 miliard korun). Země zmítaná ekonomickou krizí chce peníze použít na údržbu národních parků. Obchod se sloními kly ovšem zakazuje Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES), a to zejména kvůli ochraně chobotnatců před pytláky.

„Jsme toho názoru, že by nám mělo být umožněno (slonovinu) prodávat, podali jsme proto k CITES společnou žádost,“ uvedl Tinashe Farawo, mluvčí zimbabwské správy národních parků.

Zimbabwe spolu s Botswanou, Namibií a Zambií, tedy zeměmi, kde žije převážná část afrických slonů, požadují, aby se za určitých podmínek se sloními kly obchodovat dalo, zejména v případě sportovního (trofejního) lovu.

„Obyvatelstvo, jež žije v blízkosti rezervací, musí mít možnost z přítomnosti slonů těžit díky prodeji jejich slonoviny,“ tvrdí Farawo. Lidé žijící u národních parků prý s chobotnatci často přicházejí do konfliktu a zvířata jim také způsobují značné materiální škody.

„CITES by měl regulovat obchod s ohroženými druhy, ale když žádný obchod neexistuje, neslouží už (CITES) ničemu,“ podotkl Farawo. Pohrozil také, že pokud CITES Zimbabwe obchodování neumožní, přestane se v jeho rámci účastnit diskusí o ochraně slonů.

Slonů rychle ubývá

Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) se za posledních deset let snížil počet slonů v Africe o 110 tisíc kusů, momentálně jich tam žije asi 415 tisíc. Největší hrozbu pro tato zvířata představují v současné době pytláci – zabijí jich ročně asi 40 tisíc. V posledních letech se kromě střílení slonů uchylují také k jejich trávení pomocí kyanidu.

V Zimbabwe žije kolem 84 tisíc slonů, podle nedávného vyjádření ministryně turismu se však vláda dokáže postarat pouze o 55 tisíc z nich. Země proto pravidelně prodává slony do Číny a z výtěžku financuje provoz národních parků.

Zimbabwe se potýká s ekonomickou krizí, inflace nedávno dosáhla desetiletého maxima. Zemi rovněž sužují rozsáhlé výpadky proudu, které by mohly ohrozit i výnosný těžařský průmysl, který je pro místní ekonomiku zásadní. 

Horizont ČT24: Sloní sirotčinec v Nairobi (zdroj: ČT24)

Slonům hrozí vyhynutí v celé Africe

Studie Mezinárodního svazu ochrany přírody zveřejněná v časopise Nature Communications uvádí, že případů zabití slonů pytláky ubývá. Zatímco v roce 2011 měli na svědomí deset procent všech těchto úmrtí, v roce 2017 to byly již „jen“ čtyři procenta.

Přesto hrozí slonům africkým vyhynutí „prakticky na celém kontinentu“, uvedla univerzita v anglickém Yorku, která se na výzkumu podílela.

„Pytláctví nepřestane, dokud bude po slonovině poptávka,“ uvedl hlavní autor studie Colin Beale. Snižovat zájem o sloní kly ale bude podle něj během na dlouhou trať a úkolem i pro příští generaci.