Na amerických radarech se objevil obří mrak. Nebyl to déšť, ale berušky

Během úterní noci zachytili meteorologové americké služby NWS na raderech masivní oblak. Až jeho podrobnější zkoumání ukázalo, že se nejedná o srážky, ale o hmyz – radar totiž podle všeho zachytil obrovský roj slunéček.

Podle meteorologa Joa Dandrey, který pro NWS pracuje, to z radarových záběrů vypadalo, že roj má rozměry asi 130 krát 130 kilometrů. Zdálo se, že berušky (jak se slunéčkům lidově říká) nebyly hustě koncentrované – jejich množství se ale odhaduje jen velmi špatně.

Radarové snímky prozradily, že nejhustější koncentrace hmyzu byla v oblasti široké „jen“ kolem 15 kilometrů. Z dat se podařilo také vyčíst, že se brouci pohybovali ve výšce mezi 1500 a 2700 metry.

Právě Joe Dandrea byl první, kdo podivný úkaz na radaru monitoroval. Snímky mu zpočátku nedávaly smysl. Kontaktoval proto pozorovatele v terénu, aby přímo na místě ověřil, o co se jedná.

Nedaleko Wrightwoodu v pohoří San Bernardino pak tento pozorovatel opravdu berušky viděl. „Nemyslím si, že letěly hustě jako mrak,“ uvedl pro deník Los Angeles Times Dandrea. „Pozorovatel mi říkal, že viděl jen jakási smítka na obloze,“ dodal.

V Kalifornii žije přes 200 druhů slunéček, není zatím jasné, o jaký druh šlo v tomto případě. Hlavním podezřelým jsou ale slunéčka druhu Hippodamia convergens (české jméno nemají), které se při zvyšujících teplotách na jaře páří a migrují do oblastí, kde pak kladou vajíčka. Na začátku léta, když beruškám dojdou mšice, migrují zase jinam. A právě tato migrace mohla být satelity zachycena, uvádí Los Angeles Times.

Jiným způsobem se ale roj berušek potvrdit nepodařilo, což je podle biologů, které oslovil britský deník The Guardian, škoda. Meteorolog Alex Tardy byl proto v rozhovoru pro list opatrnější. „Rozhodně to nejsou ptáci, ale ani netopýři. Radar zachytil spoustu droboučkých objektů velkých asi jako dešťové kapky.“

Kromě berušek by tedy mohlo být také jiné vysvětlení, podobně by totiž na radaru vypadal třeba test nějaké vojenské technologie, která slouží k rozmazání a zmatení radarového obrazu. V oblasti přitom leží letecká základna, kde se právě takové experimenty provádí. Vojáci ovšem na dotazy britského deníku nereagovali.

Hmyz i ptáci na družicích

Roje hmyzu i velká hejna ptáků se na satelitních snímcích objevují relativně často. Ve Spojených státech se to stává například při migracích motýlů monarchů stěhovavých, kteří také tvoří až stokilometrové roje:

Jindy to bylo například hejno hus:

Nebo dokonce netopýři:

Masové migrace slunéček nejsou nezvyklé ani v České republice. U nás se podobný jev odehrává například na Rané na Lounsku v polovině července. „Jeden specifický druh slunéček sem létá zimovat, protože speciálně vyžaduje pobyt na vrcholcích tamních kopců,“ uvedl pro ČT entomolog Oldřich Nedvěd z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

S roji slunéček se tam setkávají i letci, protože právě na Rané je letiště a už od roku 1932 se využívá pro plachtění.