Virtuální realita ukáže svět, v němž žijí lidé s demencí. Pomůže tak pečovatelům

Události: Virtuální realita pomáhá pochopit projevy demence (zdroj: ČT24)

Brýle s virtuální realitou začínají pomáhat jako prevence proti zhoršování paměti, pozornosti a orientace u seniorů nebo jako pomůcka pro ty, kteří pečují o lidi s demencí. Nová využití pro tuto moderní technologii hledají odborníci z Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ) a Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

Brýle přenesou člověka do virtuálního městečka s kostelem, zoo, sídlištěm nebo zábavním parkem. To vzniká ve spolupráci expertů z NÚDZ a firmy 3Dsense a za podpory Technologické agentury.

Senioři v něm mají za úkol zvládat běžné úkoly jako nákup nebo návštěvu pošty. Procvičují tak paměť nebo orientaci.

Vědci je při tom pozorně zkoumají a získávají cenná data o vzniku a projevech demence. „Takto my víme velmi dobře, kde ten člověk se nachází, jaký objekt zrovna sebral, v jakém pořadí to udělal a tak dále,“ vysvětluje vedoucí výzkumného týmu z Národního ústavu duševního zdraví Iveta Fajnerová.

V kůži Eddieho

Virtuální realitu už teď využívá Asociace poskytovatelů sociálních služeb. Není ale určená pacientům. S její pomocí se školí personál, který se stará o lidi s demencí.

Pečovatel se po nasazení brýlí ocitne v kůži Eddieho, muže, který se probudil uprostřed noci a potřebuje na toaletu. Jenže i taková banalita je pro něj velmi složitá. Například vidí brouky, které mu vybájila halucinace, nebo vnímá černý povrch na podlaze jako díru.

Eddieho matou vzory na tapetách, přehlédne skleněnou desku stolu a nakonec se místo záchodové mísy vymočí do koše na prádlo. Zážitek má pomoci pochopit, jak demence mění vnímání. „Je tam možnost se do nich vcítit a víc se přiblížit lidem, kteří tím trpí,“ potvrzuje aktivizační pracovnice Markéta Štěpaníková.

Asociace poskytovatelů sociálních služeb chce pomocí aplikace školit profesionály i obyčejné lidi pečující o nemocné.