Japonská sonda vytvořila kráter na asteroidu Ryugu. Potvrdil to snímek

Japonská sonda Hajabusa 2 na počátku měsíce úspěšně vytvořila na asteroidu Ryugu umělý kráter. Kosmická agentura JAXA zveřejnila na Twitteru snímek, který vytvoření prohlubně po nárazu projektilu potvrdil. Z kráteru sonda možná již v květnu odebere vzorky, které později dopraví na Zemi.

Hajabusa 2 v pátek na závěr třídenní operace sestoupila do výšky zhruba 1,6 kilometru nad povrch, odkud místo dopadu projektilu vyfotografovala. Poté se aparát vrátil zpět do „parkovací“ pozice, která je 20 kilometrů nad povrchem Ryugu.

Vědci doposud neznali podobu místa, na které sonda 5. dubna vypálila dvoukilový měděný projektil. Krátce po bombardování povrchu díky fotografii sice věděli, že projektil povrch zasáhl a že při nárazu byla část povrchu vyvrhnuta do okolí, podrobný snímek místa ale neměli k dispozici.

Co bude dál?

Sonda se v příštích týdnech ke kráteru vrátí, aby z něj odebrala prach. Hajabusa 2 již na konci února získala vzorky z povrchu Ryugu pomocí sběrné hubice. Aparát se tehdy těsně přiblížil k předem vybrané plošině o průměru šesti metrů a hubice na okamžik dosáhla kontaktu s povrchem.

Zda se skutečně vzorek podařilo odebrat, bude jasné až po návratu na Zemi. V sondě není žádné zařízení, které by přítomnost materiálu v úložném pouzdře potvrdilo. Odborníci z JAXA nicméně po vyhodnocení videa poznamenali, že množství materiálu uvolněného při této operaci z asteroidu zvyšuje pravděpodobnost úspěšného odběru.

  • Hajabusa znamená japonsky sokol stěhovavý.
  • Ryugu znamená dračí palác. V japonské mytologii to je mytický zámek, který leží pod hladinou. V lidové pohádce ho na zádech želvy navštíví rybář a vrátí se z něj se záhadnou krabicí. Podobně, jako se vrátí se vzorky Hajabusa 2.

Hajabusa 2 dorazila k asteroidu po třech a půl letech loni v červnu. Sonda už na povrch dopravila kontejner MINERVA-II 1 s dvojicí robotů pojmenovaných Rover-1A a Rover-1B a také německý přistávací modul MASCOT. Sonda nese ještě kontejner MINERVA-II 2, ve kterém je robot Rover-2, přistání na povrchu je plánováno na červenec.

Nynější mise je druhým projektem JAXA zaměřeným na průzkum asteroidů a přepravu vzorků z nich na Zemi. První sondu japonští vědci vypustili v roce 2003 a její let byl úspěšný, i když návrat zkomplikovaly technické problémy. Pouzdro se vzorky nakonec na Zemi přistálo v polovině roku 2010.