Rusko-americká posádka bezpečně přistála u ISS. Problémy z minulého startu se neopakovaly

Po přibližně šestihodinové cestě přistála u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) ruská vesmírná loď Sojuz MS-12 s tříčlennou posádkou. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Rus Alexej Ovčinin a Američané Christina Kochová a Nick Hague by měli na stanici strávit 204 dní.

Ovčinin a Hague se k ISS vydali po neúspěšném říjnovém letu, při němž tehdy po oddělení prvního stupně rakety selhal motor druhého stupně. Posádka se 11. října musela předčasně vrátit na Zemi. Tentokrát ale proběhlo vše bez problémů.

Oba muži už před startem na tiskové konferenci uvedli, že raketě věří. „Jsem si stoprocentně jistý, že nás kosmická loď dopraví bezpečně na vesmírnou stanici a zpět domů,“ prohlásil podle agentury AP Hague.

Ruská raketa Sojuz-FG odstartovala ve čtvrtek z kazachstánského kosmodromu Bajkonur a vynesla loď na oběžnou dráhu. Modul po čtyřech obletech Země přiblížil posádku k ISS za kratší čas, než je obvyklé. Úspěšné zachycení oznámila NASA krátce po druhé hodině ranní SEČ.

Na ISS byla doposud tříčlenná posádka, jejímiž členy byli Rus Oleg Kononěnko, Američanka Anne McClainová a Kanaďan David Saint-Jacques. Ti jsou na oběžné dráze od 3. prosince. 

Na 29. března je naplánován první východ dvou žen do otevřeného vesmíru, který společně uskuteční Kochová a McClainová. V květnu do otevřeného kosmu vystoupí také Ovčinin a Kononěnko.