Ruští kosmonauti zkoumali vně Mezinárodní vesmírné stanice záhadnou díru v plášti lodě Sojuz

Kosmonauti Oleg Kononěnko a Sergej Prokopjev od 17 hodin při výstupu do volného vesmírného prostoru zkoumali příčinu nehody na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. Současně uzavřeli otvor, který po dodnes nevysvětlené nehodě z letošního srpna v plášti stanice zůstal. Americká vesmírná agentura NASA celou akci přenášela živě.

Na konci srpna letošního roku došlo na Mezinárodní vesmírné stanici ISS k nehodě. Začal tam klesat tlak a vyšetřování odhalilo, že ze stanice uniká v ruském modulu Sojuz MS-09 vzduch.

Prvním podezřelým bylo neznámé těleso velké asi šest milimetrů, které mělo stanici zasáhnout, později se objevily další verze – od chyby při montáži na Zemi, až po sabotáž. Oficiálně zatím ruská ani americká strana žádné vysvětlení nemají.

Výstupy do volného vesmírného prostoru
Zdroj: NASA

Celou záležitost vyšetřuje tým ruských expertů, tento výstup z ISS je součástí tohoto vyšetřování. Výstup provedli kosmonauti Kononěnko (ve skafandru s červenými pruhy) a Prokopjev (ve skafandru s modrými pruhy). Jejich práce na vnějším plášti stanice trvala přibližně šest hodin.

Doposud proběhlo 212 výstupů z ISS do volného vesmírného prostoru, většinu podnikli američtí astronauti.