Japonci už nebudou nejdéle žijícím národem světa. V roce 2040 je mají předběhnout Španělé

Žebříček zemí s nejvyšší střední délkou života na světě povede do roku 2040 Španělsko, na druhé místo tak odsune dlouhodobě vedoucí Japonsko. Vyplývá to z nejnovější studie amerického Institutu pro měření a vyhodnocování zdraví (IHME), o níž informoval web televize CNN. Průměrný Španěl by se měl dožít 85,8 roku, zatímco Japonec 85,7 roku. Na třetí příčce se mají umístit Singapurci s průměrnou délkou života 85,4 roku. Čechům studie přisuzuje 82,7 roku.

Střední délka života neboli naděje dožití je statistický údaj udávající průměrný, tedy  předpokládaný, věk, jehož dosahují členové dané populace. Na toto číslo má vliv velké množství faktorů, které jsou spolu navíc mnohdy provázané – patří k nim například strava, ekonomika země, infrastruktura, stav zdravotnictví, úroveň kriminality, vojenský stav země, životní prostředí a řada dalších.

V posledních letech se ve vyspělých zemích hodnoty střední délky života srovnávají, proto mají stále větší vliv i dříve méně významné údaje, jako je například strava. Platí to i u předpovědi budoucích trendů: důvodem těchto změn oproti současnosti jsou zejména stravovací návyky v různých zemích, příznivě na zdraví člověka přitom podle vědců působí především středomořská strava.

Hrozby budoucnosti

Podle výzkumu IHME největšími hrozbami pro lidské zdraví budou v nastávajících letech obezita, vysoký krevní tlak a cukr v krvi, pití alkoholu a kouření. Odborníci do studie zahrnuli mimo jiné i celosvětový dopad takových onemocnění, jako je cukrovka, AIDS a rakovina.

Španělsko je jednou z několika evropských zemí se státem dotovaným zdravotnictvím a podle Světové zdravotnické organizace má země sedmou nejlepší zdravotnickou péči na světě.

V první desítce žebříčku zemí s nejvyšší střední délkou života se mimo jiné umístilo Švýcarsko (85,2 roku), Portugalsko a Itálie (84,5 roku), Izrael (84,4 roku), Francie (84,3 roku), Lucembursko a Austrálie (84,1 roku). Žebříček WHO z roku 2017 vedli Japonci (83,7 roku), Švýcaři (83,4 roku), Singapurci (83,1 roku) a Španělé (82,8 roku).

Češi podle poslední zprávy WHO mají aktuálně naději dožít se v průměru 78,8 roku. Detailní informace o zdravotních statistikách v Česku jsou zveřejněny na stránce IHME. Tyto informace IHME vycházejí z rozsáhlé studie, která vyšla v odborném časopise Lancet.