Sexuální skandál v CERNu: za urážlivou přednášku musel skončit italský fyzik

Evropská laboratoř pro jaderný výzkum známá pod zkratkou CERN se potýká se skandálem. Italský fyzik osočil ženské vědkyně, že jsou zvýhodňované a málo pracovité. Jeho výroky odsoudili přítomní vědci i vedení laboratoře.

Kvůli sexistickým výrokům pozastavila v úterý Evropská laboratoř pro jaderný výzkum, která provozuje na švýcarsko-francouzském pomezí největší a nejvýkonnější urychlovač částic na světě, spolupráci s italským fyzikem Alessandrem Strumiou. Na přednášce, která byla podle CERNu „vysoce urážlivá“, tvrdil například, že fyzika je mužská záležitost a ženy některé pozice dostávají jen na základě zvýhodnění kvůli svému pohlaví.

Spolupráci se Strumiou, jehož domovskou institucí je univerzita v severoitalské Pise, CERN pozastavil do skončení vyšetřování, které se bude zabývat jeho páteční přednáškou na konferenci s názvem Teorie vysokých energií a gender.

Fyziku vynalezli muži

Strumia ve své prezentaci uvedl, že „fyziku vynalezli a vybudovali muži“ a obvinil ženy, že některé posty v oblasti této vědecké disciplíny získávají jen na základě svého pohlaví, aby se dosáhlo rovného zastoupení žen a mužů.

CERN dnes uvedl, že o obsahu Strumiovy přednášky předem nevěděl. Výroky italského vědce odsoudil jako „nepřijatelné v jakémkoli profesionálním prostředí“. Laboratoř si podle prohlášení váží rozmanitosti a je odhodlána ji nadále podporovat.

Dehonestace žen ve vědě

Studentka kosmologie Laura Coviová, která se pátečního semináře zúčastnila, agentuře AP potvrdila, že Strumia v přednášce ženy napadal. Mimo jiné je obvinil, že dostávají funkce i v případě, že odvedou méně práce než muži. Podle ní se ale jeho výroky nesetkaly na konferenci s pochopením a proti se postavili i jiní přítomní muži.

Počet žen pracujících pro CERN se v posledních deseti letech zvýšil jen velmi mírně. Muži nadále představují 80 procent všech zaměstnanců laboratoře, uvedla agentura AFP.