Archeologové objevili na Václavském náměstí dřevěný vodovod z 18. století

Archeologové odkryli na Václavském náměstí dřevěné potrubí z 18. století (zdroj: ČT)

Archeologové odhalili další část zapomenutých dějin hlavního města. Přímo v centru na Václavském náměstí našli zbytky dřevěného vodovodu, který pochází z poloviny osmnáctého století. V té době zásoboval vodou měšťany.

Záchranný archeologický výzkum v dolní části Václavského náměstí pokračuje od letošního léta zkoumáním starého vodovodu. Po několika nálezech dílčích částí dřevěného středověkého a novověkého vodovodního potrubí se nyní podařilo odkrýt souvislou linii v délce více než 20 metrů. Dosud bylo dřevěné potrubí v takové podobě k vidění před půl stoletím, když se v roce 1967 stavěl podchod ve středu náměstí.

Události: Archeologové odkryli na Václavském náměstí unikátní potrubí (zdroj: ČT24)

Nový nález se nácházel v podélném směru ve středu náměstí v hloubce přibližně jednoho metru. Předci vytvořili vodovod z borových kmenů. Proč právě borovice? Jejich smolnaté dřevo umožňuje vyšší odolnost potrubí proti tlení a zahnívání v zemi.

Kmeny stromů byly pro tuto funkci zpravidla zbaveny kůry a podélně provrtány nebozezem. Takto vzniklé dřevěné roury byly posléze vzájemně spojeny do vodovodního řadu železnými objímkami – takzvanými zděřemi.

V jedné části byla trasa objeveného vodovodu přerušena torzem zdiva, které připomíná základ kašny, která byla rovněž v minulosti na Václavském náměstí. V jedné borové rouře byl v horní poloze otvor zakolíkovaný tak, aby neunikala voda. V takovém místě mohl být později instalován tzv. stojan – svisle připojená další dřevěná roura s kohoutkem na odběr vody.

Vodovody v Praze

Na Novém městě pražském existoval po jeho založení první veřejný vodovod. Potrubí bylo vyrobené z borových provrtávaných kmenů. Málo trvanlivý materiál způsoboval mnoho problémů – často se opotřebovával. Vodovodní systém měl vlastního zřízence, jemuž se říkalo rourník.

Od konce 15. století se ustanovil systém v zásobování vodou: Vltavskou vodu čerpali Pražané do několika vodárenských věží, nejprve hrázděných a od konce šestnáctého století už kamenných. Pro Nové Město sloužila dřevěná vodárna Šítkovská postavená v roce 1495, po několika požárech pak zbudovaná z kamene. Kromě ní do roku 1503 stála na Zderaze další vodárenská věž.

V roce 1610 už bylo vodou zásobováno 130 stojanů a kašen na novoměstském území – tato síť vodovodů se udržela v Praze až do počátku 19. století.