Stařec, který vládl Americe. Archeologové objevili jedinečnou sochu mayského panovníka

Nejnovějším objevem mexických archeologů, kteří zkoumají chrámový komplex Palenque na jihu země, je perfektně dochovaná maska – pravděpodobně zobrazuje mayského vládce ze 7. století. Tvář na masce by podle nich mohla patřit Pakalovi Velikému, jednomu z nejvýznamnějších mayských vládců, který žil od roku 615 do roku 683 našeho letopočtu.

„Není to zobrazení nějakého boha. Potom, co jsme si prohlédli několik obrázků, je možné říci, že to je Pakal Veliký. Jsme si tím v tuto chvíli poměrně jistí. Pod maskou byly figurky, kousky keramiky, malé talířky a mnoho rybích kostí, což by také mohlo napovídat, že nějak souvisí s vodními zdroji,“ uvedli archeologové, kteří se na objevu podíleli, pro agenturu Reuters.

Podrobnější analýza této masky ještě neskončila, ale pokud se ukáže, že mají vědci pravdu, půjde o vůbec první zobrazení Pakala ve starém věku.

Králem na 68 let

Pakal se stal vládcem Mayů ve věku pouhých 12 let, moc si udržel dalších 68 let – byl tedy nejdéle vládnoucím člověkem ve známých dějinách Ameriky. Právě tento muž, jehož jméno v překladu znamená Štít, byl zodpovědný za výstavbu většiny důležitých staveb v Palenque.
Jeho život i smrt jsou dodnes ne úplně pochopené.

Chrám nápisů v Palenque
Zdroj: Antony Stanley/Wikimedia Commons

Roku 1952 mexičtí archeologové našli jeho hrobku a v ní odhaleny jeho kosti – tvrdily to i nápisy uvnitř, které uváděly, že tento vládce žil 80 let. Podle analýzy zubů ale muž v hrobce zemřel ve věku 40 až 50 let. Jasně vysvětlitelné to není, nejpravděpodobnější teorií je, že jakožto aristokrat měl Pakal k dispozici mnohem kvalitnější potraviny než ostatní lidé jeho doby, takže měl i zuby v lepším stavu.

Ikona pseudovědy

Objev Pakalovy hrobky přitáhl k Mayům velkou pozornost, kterou ještě zvětšili zastánci pseudovědeckých teorií o „pravěkých astronautech“. Roku 1968 vydal v té době za podvody vězněný švýcarský hoteliér Erich von Däniken knihu Vzpomínky na budoucnost, která se stala celosvětovým bestsellerem – věnoval se v ní mimo jiné i Pakalovi a jeho hrobce.

Hrobka Pakala, rekonstrukce
Zdroj: El Comandante/Wikimedia Common

Mayského vládce prohlásil za následníka mimozemských návštěvníků Země – jeho póza mu totiž připomínala pózu amerických astronautů a křeslo, v němž seděl, zase něco jako raketový batoh. V ozdobných ornamentech viděl plameny raketového pohonu. Tyto pseudovědecké teorie jsou stále živé a dodnes vycházejí knihy, kde se spekuluje o mimozemském původu mayského panovníka.