Evropský satelit Aeolus je v kosmu. Bude sledovat větry po celém světě

Evropa poslala do kosmu satelit, který bude jako první na světě sledovat a mapovat globálně větry na naší planetě.

Raketa, která družici do vesmíru vynesla, odstartovala ve čtvrtek večer; původně měla letět o den dříve, ale kvůli počasí musel být start odložen.

Satelit se jmenuje Aeolus, podle řeckého boha větrů. Z oběžné dráhy 320 kilometrů nad Zemí bude monitorovat, jak vanou větry. Je k tomu vybaven jediným specializovaným nástrojem – laserovým radarem, který je schopný měřit globální pohyby větrů.

Jedná se o součást projektu Copernicus, který je společnou aktivitou Evropské unie a Evropské vesmírné agentury – jeho cílem je sledovat přírodní katastrofy a pomáhat v operacích, které mají v takových situacích pomáhat. Znát pohyby a rychlost větrů je pro řadu takových scénářů klíčové.

„Tato mise nám poskytne spoustu klíčově důležitých dat, která vylepší kvalitu předpovědí počasí a také přispějí k dlouhodobému zkoumání klimatu,“ uvedli autoři projektu.

Co (ne)víme o větru

Zejména tropické větry jsou v současné době velice špatně sledované, v řadě zemí, kde vanou, totiž chybí dostatek meteorologických stanic. Družice nese sofistikovaný přístroj pojmenovaný Aladin. Ten je postavený na revoluční laserové technologii, díky níž bude zjišťovat, jaké jsou na různých místech Země větry a jak vanou v různých výškách. Posílat bude až sto profilů za hodinu, data bude přijímat pozemní stanice na Špicberkách.

V ostrém provozu by satelit mohl být do půl roku. Samotný vývoj trval 16 let a jeho minimální životnost se odhaduje na 3 roky.