Dolní Věstonice mají konkurenci: V Lubné u Rakovníka objevili sídliště z doby mamutů

Dolní Věstonice mají konkurenci: Lubnou u Rakovníka (zdroj: ČT)

Archeologové přidali další důležitý detail do mapy pravěkých Čech. Přibyla tam středočeská Lubná, kde objevili sídliště z období lovců mamutů. Vědci mluví o ojedinělém nálezu: většina podobných lokalit, například Pavlov nebo Dolní Věstonice, je totiž na Moravě.

Nález se podařil nedaleko od Rakovníka, necelé dva metry hluboko – v místě, kde před 25 tisíci let stálo pravěké sídliště. Archeologové tu odkryli dvě ohniště a množství stop života kolem nich.

„Ohniště dávalo světlo a teplo, takže to byl takový středobod života na sídlišti pravěkého lovce,“ popsal archeolog Petr Šída. Přestože se lidem z této doby říká podle románů Eduarda Štorcha „lovci mamutů“, ve skutečnosti na tomto nalezišti lovili jiná zvířata – soby.

Doklady o zaniklém světě

Dokládá to přes tři tisíce nalezených předmětů. Patří k nim sobí čelist, kosti nebo hrot šípu vyrobený z pazourku. Archeologové teď přímo v Lubné materiál třídí. Ti, kdo ho tu nechali, přitom pobyli na místě jen krátce, než se vydali za kořistí nebo dřevem dál.

„To sídliště v tehdejší době bylo krátkodobé, fungovalo v rámci týdnů až měsíců. My vidíme v zemi otisky, včetně takových detailů, jako jsou místa, kde pravěký člověk seděl a štípal nástroje,“ doplňuje Petr Šída.

Archeologové tu působili od začátku července, teď naleziště opět zakryjí pro případné budoucí zkoumání. „Tento výzkum je určitě výjimečný v tom, že se jedná o lokalitu, která opravdu v Čechách, přímo v srdci Čech, nemá moc obdoby, je to srovnatelné s moravskými lokalitami,“ komentovala výsledky výzkumu archeoložka Kateřina Blažková.

Vědci objevili naleziště díky opravám silnice – podařilo se ho najít, když se v Lubné stavěla kanalizace. Nálezy, které se tu během 30 let výzkumů podařilo objevit, rozšíří sbírky rakovnického muzea, které se je chystá co nejdřív představit i veřejnosti.