Arktické husy nezvládají migraci, mate je změna klimatu

Bernešky plavé jsou husy, které žijí nejčastěji v arktických podmínkách. Na toto prostředí jsou ideálně adaptované, ovšem změny klimatu, které se právě kolem pólů projevují nejrychleji, jim způsobují velké obtíže s migrací a hnízděním.

Bernešky kvůli oteplování planety mění způsob migrace a při přeletu na sever se příliš vyčerpávají, což ohrožuje jejich hnízdění a vývoj nové populace. Upozornila na to studie nizozemského ekologického institutu, která vyšla v novém čísle časopisu Current Biology.

Na jaře se bernešky plavé zvedají ze zimovišť v oblasti Severního moře a zamíří do ruských částí Arktidy, kde hnízdí. Dosud si přitom dělaly zastávku v Pobaltí, nasbíraly tam další síly a k hnízdišti pak přilétaly dostatečně silné na to, aby začaly snášet.

Zvířata nezvládají migraci

Oteplování ale urychluje nástup jara v Arktidě, čehož si ptáci všimnou zhruba v půli migrační trasy. „Informaci o časnějším nástupu jara získají zřejmě ze zelenající se vegetace, kterou vidí pod sebou. Začnou tedy spěchat, aspoň to si myslíme,“ sdělil autor studie Bart Nolet.

Migrační trasa bernešek
Zdroj: Current Biology

Spěchající bernešky si proto odepřou obvyklou pauzu u Baltu a do Ruska pak přilétají vyčerpané.

„Samička sedí na vejcích téměř nepřetržitě po tři týdny, takže potřebuje doletět s dostatečnými tělesnými zásobami. Když přeskočí přestávku, má málo síly na to, aby začala hned snášet vejce,“ vysvětluje problém profesor Nolet.

Mláďata bernešky se normálně líhnou v předjaří, takže pak mohou využít to nejlepší z nabídky potravy. Za nynějšího stavu ale tento moment zmeškají a léto přežije menší množství mláďat.

Podle vědců by bylo dobré, kdyby se bernešky přizpůsobily a začaly zimoviště opouštět dříve. A to je obtížné, protože o tom, kdy odlétnou, se rozhodují podle délky denního světla, což je faktor, který zůstává konstantní.