Proč fotbalisté na mistrovství světa stále plivou vodu? Je to trik, jak obelstít mozek

Ti, kdo sledovali letošní mistrovství světa ve fotbale, si museli všimnout, že hráči letos mnohem více odplivávali než v minulých letech. Nešlo o klasické odplivnutí, ale situaci, kdy si fotbalisté naplnili ústa vodou – a potom ji v silném proudu vyplivli. Proč?

Hodně to praktikoval například kapitán anglického mužstva Harry Kane, ale stejnou věc bylo možné spatřit také u Dele Alliho a Cristiana Ronalda. Podle deníku New York Times jde o sofistikovaný trik, který se nazývá „carb rinsing“.

Je samozřejmě běžné, že si sportovci jen vodou vypláchnou ústa – množství tekutiny totiž nadýmá a fotbalisté samozřejmě nemají čas odskočit si během zápasu na toaletu. V tomto případě jde však o něco úplně jiného: „carb rinsing“ je založený na tom, že si sportovec úmyslně vypláchne ústa roztokem sacharidů. A tento trik zmate organismus tak, že mu umožní podat lepší výkon. Jak to funguje?

Receptory v ústech cítí sacharidy a reagují na jejich přítomnost: okamžitě vysílají do mozku signály, které mu napovídají, že tělo dostane další energii. To uvolní „bezpečnostní pojistky“ v těle, které mu umožní, aby svaly podávaly větší výkon – a to, aniž by organismus trpěl následky pití.

U sportovců jde o běžnou praktiku

New York Times se nepodařilo získat od anglických fotbalistů potvrzení, že by tento trik opravdu používali. Zdroj blízký týmu ale novinářům řekl, že jde o běžnou taktiku.

Potvrzuje to i několik studií, které se tomuto tématu věnovaly. Jedna z nich vyšla roku 2017 v odborném časopise European Journal of Sport Science. Výzkum proběhl sice jen na dvanácti mladých sportovcích z Coventry University, ale podle těchto výsledků jednoznačně „carb rinsing“ pomohl atletům skákat výše, udělat více dřepů a rychleji běhat. Také se u nich zlepšila reakční doba.

K velmi podobným výsledkům dospěla i práce z roku 2015, kterou otiskl magazín International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. Její autoři (také na malém vzorku sportovců) potvrdili, že u sportovců stoupá odolnost.

Každá výhoda se hodí

Když se ale tyto výsledky pokusili vědci ověřit na ženských atletkách, neuspěli. Podle New York Times prý možná proto, že šlo o běžkyně na delší tratě (běžely 60 minut) – efekt „carb rinsingu“ se ale projevuje především při okamžitých a rychlých aktivitách, jako je třeba sprint.

Podle fyziologa Davida Fergusona tento trik pomáhá fotbalistům zejména se soustředěním a zbaví je únavy; to je při hodinu a půl dlouhém zápase zcela klíčové. „Místo aby je to přimělo kopat silněji nebo běžet rychleji, maximalizuje to jejich soustředění, místo aby podlehli únavě,“ uvedl pro NYT.

Například situace, kdy při zápase mezi Anglií a Kolumbií došlo na penalty, hodil se každý drobný trik, aby fotbalisté zůstali po dvou hodinách co nejvíce soustředění.

Vydáno pod