Nová umělá inteligence od IBM se umí hádat s lidmi. A poráží je

Roboti se naučili vést diskuzi s lidmi – a jsou v poslední době nečekaně úspěšní. Diskuzní robot IBM je v tom tak dobrý, že v síle argumentů poráží lidské debatéry.

Společnost IBM představila na technologické konferenci v San Franciscu svůj dlouho vyvíjený projekt Debater. Jde o přelomovou ukázku umělé inteligence, která je schopná držet krok s lidmi.

Stroj je schopný reagovat velmi kvalifikovaně na obrovské množství vět z nejrůznějších témat – a to přesto, že se na takovou debatu vůbec nepřipravuje. Umělá inteligence se to naučila samostudiem – ze stovek milionů novinových článků a odborných časopisů. Její výkon sice nebyl bez chyb, ale posluchačům, kteří měli rozhodnout o vítězi diskuzního duelu, to příliš nevadilo.

Při hlasování sice lidští diskutéři podali celkově lepší výkon, ale současně stroje dávaly věcnější a silnější argumenty. A přesně toho chtěli programátoři z IBM dosáhnout: jejich program má pomoci lidem nacházet lepší argumenty, aby byl schopní činit kvalifikovanější a přitom rychlejší rozhodnutí.

Roboti přinesou kvalitnější argumenty i lidem

„Myslím, že to říká dost optimistické věci o tom, jak lidé reagují na fakta a čísla,“ prohlásila pro BBC Noa Ovadiaová, jedna z lidských debatérek na akci. „Jsou důležitá, ale přitom neznamenají v argumentaci zdaleka všechno,“ dodala. Roku 2016 se stala šampionkou Izraele v diskutování – poté začala spolupracovat s IBM na jejich algoritmu. Právě na ní si umělá inteligence trénovala své strategie.

„Myslím si, že jednou bude moci dělat to, co my – ale lépe; pro lidstvo to bude skvělé – pro naše informovaná rozhodování, pro všechno.“

Zázračný projekt

Projekt Debater během diskuze nebyl připojený k internetu, mohl tedy pracovat pouze s daty, která měl uložená off-line; v tom byl podobný lidskému debatérovi. V diskuzním duelu se stroj utkal s lidmi dvakrát: poprvé na téma, zda se má více z veřejných peněz platit výzkum vesmíru, podruhé na téma dalších investic do telemedicínských technologií.

Každý diskutující měl čtyři minuty na první argument, pak čtyři minuty reagoval jeho protivník – a nakonec původní mluvčí diskuzi během dvou minut uzavřel.

Autoři robota oceňují, jak jejich výtvor pokročil v ovládnutí jazyka – a to dokonce i v tak složitém žánru, jako je diskuze nad argumenty.