Na francouzskou pláž moře vyplavilo přes 400 mrtvých žraloků. Za všechno může jeden rybář

Francouzské přímořské městečko vyšetřuje, kdo je zodpovědný za smrt více než čtyř stovek žraloků. Jejich smrt způsobila velká rybářská síť, kterou zřejmě někdo nechal v moři.

Více než čtyři stovky mrtvých žraloků vyplavilo ve čtvrtek na pláž moře u severofrancouzské obce Pleubian. Malé paryby měřící od 80 centimetrů do 1,5 metru se zamotaly do rybářské sítě, informovala agentura AFP.

Většina druhů žraloků potřebuje plavat, aby mohla dýchat: nemají skřele, přičemž voda k žábrám proudí tlamou. Pokud se nepohybují, udusí se. V síti se navíc rychle vyčerpají a uhynou i šokem. 

Nález 438 mrtvých žraloků označil starosta bretaňského Pleubianu Loic Mahé za „bezprecedentní“. Na pláž zavolal policii, která se případem začala zabývat. Trestní oznámení nicméně zatím nepadlo, neboť se starosta Mahé rozhodl vyčkat, zda se rybář, jemuž 600 metrů dlouhá síť patřila, sám nepřihlásí.

Skupina dobrovolníků za pomoci technických služeb Pleubianu uhynulé paryby z pláže odklidila. Server actu.fr upozornil, že po celou dobu na místě panoval silný zápach tlejících mořských živočichů. Radnice bretaňské obce, která má asi 2500 obyvatel, za úklid a likvidaci žraloků zaplatí asi 3000 eur, v přepočtu 77 000 korun.

„Síť byla nebezpečná pro plavbu i potápění,“ upozornil starosta Mahé, podle kterého bylo „nezodpovědné“, že ji někdo nechal volně plout v moři, aniž na ni upozornil úřady. Vystopovat majitele sítě nebude v městečku, které má asi 2000 obyvatel, zase tak velký problém – i kdyby se sám nepřiznal.