Jsou delfíni v zajetí šťastní? Francouzi poprvé pátrají po odpovědi

Vědci se poprvé pokusili změřit, jestli jsou delfíni v delfináriu šťastní. Jedná se o první experiment svého druhu. Unikátní je, že se biologové pokoušeli zkoumat zajetí z pohledu samotných zvířat.

Hlavním výsledkem bylo, že mořští savci si nejvíce užívají interakci s lidmi, které znají. Uvádějí, že „lepší vztahy mezi lidmi a zvířaty vedou k pozitivnějším pocitům zvířat“.

Studie vyšla v odborném časopise Applied Animal Behaviour Science a autoři na ní pracovali tři roky. Delfíny zkoumali v Parku Astérix, který má jedno z největších delfinárií ve Francii.
Hlavní autorkou projektu byla Isabella Celgová, která ve spolupráci s kolegy připravila sérii experimentů. Ty měly popsat na základě studie delfíních tělesných projevů, v jakých situacích se cítí nejlépe. Jednalo se o tři scénáře:

  • Trenér hrající si s delfíny
  • Hračky v bazénu
  • Jen samotní delfíni v bazénu

„Došli jsme k opravdu zajímavým výsledkům,“ popsala Cleggová. „Všichni delfíni si nejvíc užívali interakci s lidmi.“ Zvířata svůj zájem projevovala specifickou činností, o níž se biologové domnívají, že je spojená s radostí a zájmem – jde o jakési houpavé vykukování z vody spojené s pozorováním místa, jež je zajímá.

Delfíni v bazénu s oblíbenou činností byli také výrazně aktivnější a trávili více času u jeho okraje. „Viděli jsme to stejné v dalších zoologických zahradách a také na farmách,“ popsala pro BBC Cleggová. „Čím lepší vztahy mezi lidmi a zvířaty, tím lepší je kvalita života zvířat,“ shrnuje vědkyně.

Máme právo chovat delfíny?

Tento výzkum podle jeho autorů pomáhá také odpovědět na otázku, jak nejlépe tato inteligentní zvířata chovat v zajetí – respektive je-li to vůbec správné. Debata nad tím je ve Francii velmi živá a z obou stran značně emocionální. Francouzská vláda přednedávnem zamítla návrh na úplný zákaz chovu delfínů v zajetí.

Mořská bioložka Susanne Schultzová z Manchesteru, která se na této práci nepodílela, uvedla pro BBC, že problém je ještě složitější: nová práce, byť zajímavá, totiž podle ní nedokáže odpovědět na otázku, jestli je spokojenější delfín v zajetí nebo ve volné přírodě. Přesto oceňuje poznatek, že delfíni si v zajetí užívají lidskou společnost – podle ní je možné, že to platí také u jiných zvířecích druhů. „Ale jen proto, že s vámi delfín interaguje, to neznamená, že by si tento způsob života sám vybral,“ varuje před zjednodušením výkladů Schultzová.

Delfíni v zajetí

V současné době žije v lidském zajetí, tedy v delfináriích, asi 3000 delfínů a jim příbuzných mořských savců. Tato zařízení jsou umístěná v asi 50 zemích celého světa, v Česku zatím žádné nevzniklo. O spoustě dalších delfínů chovaných v zajetí se však nemusí vědět, zejména mimo Evropu. Isabella Celgová se domnívá, že by jich mohlo být možná i 5000.

Vydáno pod