Placení úsměvem. V Číně zkoušejí nový způsob bezhotovostních plateb

Nakupování podle obličeje (zdroj: ČT24)

Platit úsměvem? V Číně to není nic nemožného, už od roku 2017 testují v tamní pobočce jednoho nadnárodního řetězce platbu pomocí naskenovaného obličeje.

Firma, která tento systém provozuje, využívá toho, že se v zemi rychle rozšiřují technologie rozpoznávání tváří. Sledovací systémy prosazuje hlavně stát, ochránci lidských práv to považují za další posilování kontroly společnosti.

Za čerstvé ryby, maso nebo ovoce už se neplatí bankovkami nebo kartou. Stačí u samoobslužné pokladny naskenovat obličej, který si zákazníka přiřadí ke správnému zaregistrovanému účtu. „Zfalšovat lidský obličej je mnohem těžší než napodobit otisky prstů nebo heslo. V tomto ohledu se použití této technologie bude rozšiřovat,“ vysvětluje podnikatel Čuang Šuaj, který se těmto technologiím věnuje.

Důvěřuj, ale prověřuj

Tato technologie je zatím nová, takže systém v prodejně na pekingském předměstí zatím nespoléhá jenom na obličeje. Dlužná částka se z účtu strhne teprve po potvrzení dalším kontrolním údajem – tím je zadání telefonního čísla. Hlavně mladší zákazníci si pochvalují rychlost nákupu, výměnou za slevy se navíc neváhají do programu zapsat.

„Rozvoji aplikaci s umělou inteligencí v Číně prospívá nejen to, že mají podporu vlády, ale taky to, že společnost má daleko nižší očekávání, pokud jde o soukromí,“ popisuje rozdíl mezi čínskou mentalitou a západním myšlením Andy Mok, generální ředitel konzultační firma Rudá pagoda.

Velký čínský bratr

Kamery s umělou inteligencí se v Číně stále častěji objevují i na místech, kde by to nikdo nečekal. Sofistikované vybavení nechybí třeba dávkovači papíru na záchodech v čínské metropoli. Na přechodech pak trestají studenou sprchou chodce, kteří se rozhodli přejít na červenou. Současně dokáží určit totožnost pachatele přestupku.

Stát tím rozšiřuje kontrolu nad veřejným prostorem. Po celé zemi už rozmístil 170 milionů kamer. Jejich počet by se měl do tří let ztrojnásobit. Kritici upozorňují na nebezpečí zneužití, zvlášť v zemi, kde neexistují prostředky na ochranu soukromí a chybí nezávislé soudy.

Rizika? Záměna tváří a pohled „až do talíře“

V mnoha obchodech internetových portálů pořád existuje až jednoprocentní pravděpodobnost, že systém rozpoznávání tváří udělá chybu, tedy že lidi zamění. Provozovatelé rozpoznávacích technologií se hájí tím, že ochranu zaručuje stát – který je také jediný, kdo má kromě nich k údajům přístup.

Úřady navíc zavádějí i sociální kredit, čili bodování občanů na základě jejich každodenních aktivit na internetu. Velký čínský bratr by tak brzy mohl mít ještě větší přehled nejen o veřejné činnosti jedinců, ale i o jejich nejužším soukromí – včetně toho, co přesně si kupují k jídlu.

Co všechno umí rozpoznávání obličejů

Podobných experimentů se rozeznáváním obličejů probíhá v Číně v současnosti velké množství. Americká společnost KFC už ve spolupráci s prodejcem Alibaba testuje stejnou technologii v další prodejně.

A společnost Bauidu má podobných projektů rovnou několik. Jedním z nich ropoznává tváře turistů, aby se tak urychlilo jejich odbavování, v jiném dokonce na jedné prodejně rychlého občerstvení zkouší na základě fotografií, výrazu tváře a databází o uživatelích předpovědět, co by si mohli chtít objednat; zákazník tak vlastně už ani nemusí říkat, co by si přál, umělá inteligence vybavená jeho komplexním profilem to ví stejně dobře jako on sám.