Anticeny Bludný balvan letos dostali odpůrkyně očkování nebo fanoušci ploché Země

Recesistické ceny Bludný balvan, které každoročně uděluje za matení veřejnosti v loňském roce Český klub skeptiků Sisyfos, letos získali mimo jiné lobbisté i alternativní vědci. Jubilejní diamantový balvan při příležitosti dvacátého výročí akce přisoudili skeptici týmu lobbistů prosazujícímu tradiční čínskou medicínu do českého zdravotnictví a Anně Strunecké za „mimořádný celoživotní přínos pseudovědě“.

Strunecká byla zaměstnána na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Je mimo jiné spoluautorkou knihy Doba jedová, která se věnuje řadě kontroverzních témat, jako jsou potravinářská aditiva nebo očkování. Sisyfos už dříve kritizoval, že autorka přejímá některé informace od nevhodných zdrojů a v některých případech se kloní k autorům, kteří konkrétní látky považují za nebezpečné oproti studiím, které jejich nebezpečnost neprokázaly. Od některých výstupů Strunecké se distancovala také univerzita.

Zlatý balvan letos získal Miloslav Šoch za „bezcílný akademický výzkum na magii založené homeopatie a za její veřejnou propagaci“. Šoch je děkanem Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Druhý zlatý balvan byl udělen spolku rodičů Rozalio, který usiluje o dobrovolný systém očkování s dostatečnou informovaností.

„Cena přišla po jedenácti letech fungování a pro nás je to signál, že je naše práce vidět a naše činnost má smysl. Sisyfos udělením zlatého Bludného balvanu našemu spolku zřejmě naznačuje, že nevěří v bezpečné očkování, a to nás překvapilo,“ uvedl spolek na svém webu. „Posíleni zájmem a oceněním budeme pokračovat v naší práci se stejným, ne-li vyšším nasazením jako doposud,“ dodal.

„Chrabrý vzdor heliocentrickému spiknutí“

Stříbrný balvan skeptici přidělili Haně Blochové alias Rose de Sar a Jaroslavu Růžičkovi za „rozvoj alternativní archeologie s přesahem do dalších vědních disciplín“ a Haně Bláhové s kolektivem spolupracovníků a autorů webu medicelo.cz za „velmi matoucí přístup k parazitologii a návazným oblastem“.

Bronzový balvan si pak vysloužili Petra Yamuna Wolf za „objevy ve vaginální a anální kartografii i v odposednutí a kleteb rušení“ a obhájci placaté Země Vladimír Bača a David Starosta „za chrabrý vzdor heliocentrickému spiknutí“. „Můj názor samozřejmě je, že je Země placatá, tedy plochá,“ uvedl dříve pro Český rozhlas Bača, který je provozovatelem serveru Placatá země.

Český klub skeptiků Sisyfos je součástí světového skeptického hnutí, které vzniklo v roce 1976 v USA z iniciativy desítek vědců a filozofů, včetně několika nositelů Nobelových cen, jako reakce na vzestup iracionality ve společnosti. Tuzemský klub vznikl v roce 1995.