Celá květena na jednom místě. Botanici spustili nejrozsáhlejší online databázi české flóry a vegetace

Atlas květin (zdroj: ČT24)

Všechny dostupné informace o současném rozšíření konkrétních druhů rostlin na území České republiky, jejich vlastnostech, ekologických nárocích i zapojení do rostlinných společenstev jsou nově volně přístupné online na portálu www.pladias.cz.

Odborníci i laici na těchto webových stránkách najdou ověřené informace, které představují rozmanitost české květeny na jediném místě. Na přípravě portálu se podíleli odborníci z Ústavu botaniky a zoologie Masarykovy univerzity, Botanického ústavu Akademie věd ČR, Katedry botaniky Jihočeské univerzity a řada externích spolupracovníků.

„Pracovali jsme na něm čtyři roky a jeho základem byla databáze vytvořená v centru excelence Pladias, tedy projektu podpořeném Grantovou agenturou ČR. Databáze využívá údaje z mnoha herbářových sbírek v České republice, rozsáhlé literatury, botanických databází a terénního průzkumu, na němž pracují botanici dlouhá desetiletí,“ uvedl vedoucí projektu Milan Chytrý z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Na novém webu najdou zájemci mimo jiné interaktivní mapy rozšíření druhů cévnatých rostlin, do nichž odborníci zapracovali na 13 milionů zdrojových údajů o lokalitách. Pladias.cz obsahuje také úplný systém klasifikace české vegetace, fotografie a obrázky, plné verze publikací Květena ČR a Vegetace ČR a elektronické databáze a mapy ke stažení.

Celá květena na jednom místě

„Portál slouží jako ucelený výstup představující diverzitu české květeny a vegetace na jednom místě a jako hodnotný informační zdroj pro další výzkum, například ústupu ohrožených druhů, změn ve složení společenstev nebo rostlinných invazí. Veškeré základní informace jsou zároveň i v angličtině, takže je mohou využít také zahraniční vědci,“ zdůraznil Zdeněk Kaplan z Botanického ústavu AV ČR.

Informace na www.pladias.cz mohou využít i laici, pokud si třeba chtějí ověřit správnost svého určení nalezené rostliny. Jak upozorňují autoři, není to klasický určovací klíč. Uživatel by měl vědět, jaký druh rostliny hledá, a díky webu si může ověřit, zda ho správně poznal nebo zda vůbec na místě nálezu může růst. Najde tam také informace o vlastnostech rostliny, fotografie a kresby celku i detailů.