Kosmický inkubátor vznikl v Brně. Moravské start-upy získají vstupenku do vesmíru

Malé projekty, které se pokoušejí zapojit do vesmírného průmyslu, získaly v Brně podporu. Zapojí se do sítě provozované Evropskou kosmickou agenturou.

V Brně se 7. března otevřela pobočka prvního českého kosmického inkubátoru, stalo se tak u příležitosti 40. výročí letu Vladimíra Remka do vesmíru. Inkubátor ESA BIC v Brně bude sídlit v Jihomoravském inovačním centru (JIC) a bude sloužit start-upovým firmám, které hledají využití kosmických technologií v běžném životě, uvedla mluvčí JIC Ivana Malá.

V Praze inkubátor vznikl před dvěma lety, v Brně by měl během tří let podpořit každý rok tři firmy. Kraj poskytne na základě smlouvy s agenturou CzechInvest inkubátoru podporu 300 tisíc eur (7,6 milionu korun). Stejnou částkou přispěje i Evropská kosmická agentura (ESA), která síť kosmických inkubátorů po Evropě provozuje.

„Už krátce po zahájení provozu pražského kosmického inkubátoru jsme věděli, že potenciál rozvíjet kosmické technologie směrem k praktickému využití v běžném životě mají firmy po celé České republice, nejen v Praze. Projekty, s kterými české firmy přicházely z Prahy, nám pomohly přesvědčit ESA, že otevření další pobočky je krok správným směrem,“ uvedla Tereza Kubicová z CzechInvestu.

Podle ředitele Odboru kosmických aktivit z ministerstva dopravy Václava Kobery bude inkubátor dále stimulovat rozvoj podnikatelského prostředí v oblasti kosmických technologií a družicových aplikací.

Češi využijí možností kosmické agentury

První start-upy by do brněnského inkubátoru mohly vstoupit letos v červnu. Kromě finanční podpory ve výši až 50 tisíc eur (1,3 mil. Kč), zázemí v JIC, konzultačních a poradenských služeb a marketingové podpory či pomoci s vyhledáváním partnerů a potenciálních investorů na ně čeká i příležitost sdílet unikání know-how Evropské kosmické agentury.

Inovačním centrem prošlo za 15 let existence více než 200 začínajících firem a některé jsou dnes úspěšnými mezinárodními firmami. „Zároveň budeme oslovovat potenciální zájemce, hlavně studenty, inovátory či začínající start-upy,“ uvedl ředitel JIC Petr Chládek.

Zřizovateli JIC jsou Jihomoravský kraj, Brno, Masarykova univerzita, Vysoké učení technické v Brně, Mendelova univerzita v Brně a Veterinární a farmaceutická univerzita Brno.