Kachna, kterou v Českém Švýcarsku neviděli 100 let, se vrátila. Na Labi přistála hoholka

Na Labi u Děčína se objevila ornitologická rarita. Do Česka se dostala hoholka lední – mořská kachna, která se v této době normálně vyskytuje hlavně na Baltu.

Hoholku lední pozoroval a takto fotograficky zdokumentoval v sobotu 3. března 2018 člen ornitologického klubu při Správě Národního parku České Švýcarsko Jiří Rubeš:

Hoholka lední
Zdroj: Jiří Rubeš

Hoholka lední je malá mořská kachna, která se běžně vyskytuje v severských pásmech, od Islandu až po severozápad Ruska. Odborná literatura pozorování hoholky lední v oblasti Českého Švýcarska zmiňuje pouze dvakrát: poprvé to bylo v roce 1897 na soutoku Jílovského potoka s Labem a podruhé v roce 1912, kdy byla ulovena u Tisé. Opětovně se teď tedy podařilo vzácnou návštěvu zdokumentovat po 106 letech.

Hoholky se normálně rozmnožují v tundře, ale jinak jde o intenzivně migrující ptáky – díky tomu bývají vidět na Aljašce, v severní Kanadě, na severu Evropy i v Rusku. Zimu rády tráví na Baltu, odhaduje se, že se tady shromažďuje až 4,5 milionu těchto ptáků.

„Řeka Labe poskytuje v zimním období vodnímu ptactvu jednu z mála možností zimování, neboť zamrzají hladiny rybníků a jezer,“ vysvětluje Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Právě díky tomu, že se vodní ptactvo v zimě stahuje k nezamrzajícímu Labi, můžeme lépe sledovat ptačí faunu. I proto je Labe jako životní prostor pro ptáky významné nejen z lokálního, ale i celoevropského hlediska.“

Pravidelná ornitologická sledování umožňují odhady počtů relativně hojných i méně běžných vodních ptáků, přičemž vývoj jejich populací často umožňuje další úsudky o stavu a kvalitě přírodního prostředí. V rámci těchto pozorování jsou příležitostně zaznamenány druhy, které se vyskytují velmi vzácně. V roce 2017 tak ornitologové pozorovali např. poláka kaholku, rovněž z čeledi kachnovitých ptáků, a to prvně od roku 1967.