Bezruký vědec si vyrobil robotické protézy. Teď do nich chce umělou inteligenci

Přišel o ruce i chodidla. Ale neztratil naději ani chuť do života a situaci se rozhodl řešit – nenechal to na jiných, ale chopil se řešení sám.

Maďarský vědec György Lévay si vymyslel a vyrobil vlastní protézu. A přišel i na to, jak ovládat počítač pouze pomocí nohou. Svoje poznatky se teď snaží předat jiným handicapovaným lidem; chce jim ukázat, jak žít plnohodnotný život. Se svým příběhem seznámil návštěvníky konference SingularityU Czech Summit, která se konala tento týden v Praze.

György Lévayovi se život změnil ze dne na den. Když se jako dvacetiletý ekonomicky postavil na vlastní nohy, rychle o tuto možnost zase přišel – stačila k tomu meningokoková infekce, potom několik amputací a nakonec měsíce v nemocnici. Rozhodl se ale, že to nevzdá. Dnes to popisuje takto: „Chtěl jsem vědět, že dokážu všechno, co je třeba, abych přežil a zůstal produktivní.“

Robotika mu změnila život k lepšímu

Začal proto studovat protetiku a robotiku. A přišel se zařízením, které je možné si nazout a ovládat s jeho pomocí nejen videohry, ale i počítač samotný. Přístroj má velmi jednoduchý design, díky tomu může pomoci nejrůznějším lidem.

Další metou je pro něj teď plně funkční robotická ruka. Osmi elektrodami se připojí k místu, odkud byla amputována původní končetina a ze kterého pak sbírá mozkové elektrické signály a porovnává, jestli odpovídají konkrétnímu pohybu. Ten pak vykoná. „Ovládání pak předpoví, jaký pohyb chci udělat. Ohnout loket. A když tohle dělám, dělám to stejně, jako bych to dělal se svou zdravou rukou,“ komentuje György Lévay.

Takové předvídání je možné díky metodě zvané strojové učení – jedná se tedy vlastně o jistou formu umělé inteligence. Toto důmyslné ovládání se ale zatím stále jen testuje – pokud ale vznikne, mělo by to mít dramatický dopad na všechny protetické končetiny a zejména lidi, kteří je používají. Mimo jiné i proto, že protézy jsou zatím zmatené některými běžně se vyskytujícími elektromagnetickými frekvencemi. Jsme jimi obklopeni prakticky neustále, pocházejí totiž například z obyčejných světel.

György Lévay teď díky vlastním vynálezům může žít plnohodnotný život - přednáší po celém světě a s manželkou čekají dítě.