Odborníci žádají Facebook, aby zrušil Messenger pro děti

Spolek 97 obhájců dětského zdraví poslal zakladateli Facebooku Markovi Zuckerbergovi dopis, ve kterém ho požádal, aby přestal pracovat na chatovací aplikaci Messenger Kids, zaměřené na děti ve věku od 6 do 12 let. Advokáti tvrdí, že aplikace pravděpodobně narušuje zdravý vývoj dětí předškolního a školního věku tím, že zvýší množství času stráveného s digitálními zařízeními.

Dopis Zuckerbergovi byl podepsán jednotlivci a 19 neziskovými organizacemi, včetně společností Common Sense Media, Campaign for a Commercial-Free Childhood a Parents Across America. Jejich obavy vyplývají z nedávných studií, které spojují zvýšené deprese a špatné spánkové návyky u dětí a dospívajících s tím, že tráví více času se sociálními médii a digitálními zařízeními.

Například studie Jean Twengeové, profesorky psychologie na státní univerzitě v San Diegu a autorky iGen, která dopis taktéž podepsala, zjistila, že používání sociálních médií u dospívajících je spojeno s výrazně vyššími výskyty deprese.

Další nedávná studie zase zjistila, že dospívající lidé, kteří tráví hodiny na chatech a na sociálních médiích, vykazují menší spokojenost s téměř každým aspektem svého života. Žáci osmých ročníků základních škol, kteří používají sociální média po dobu 6 až 9 hodin týdně, mají o 47 % větší pravděpodobnost, že jsou nešťastní než jejich spolužáci, kteří používají sociální média méně často.

„Nedělejte výchovu dětí ještě těžší“

„Vychovávání dětí v nové digitální době je dost obtížné,“ píše se v dopise. „Žádáme, abyste nevyužívali obrovský dosah a vliv Facebooku, aby bylo ještě těžší.“

Facebook uvedl, že ohledně Messenger Kids přijal opatření, včetně zákazu reklamy, a dává rodičům více nástrojů pro kontrolu toho, jak dítě využívá sociální média. „I když jsou tyto záruky účinné,“ píše se v dopise, „celkový dopad aplikace na rodiny a společnost bude pravděpodobně negativní, normalizuje totiž používání sociálních médií mezi malými dětmi a vytváří tlak na děti, aby se zaregistrovaly na svůj první účet. “

Když společnost Facebook v prosinci spustila službu Messenger Kids, uvedla, že ji navrhla jako způsob, jak ochránit předškoláky od používání neautorizovaných účtů na sociálních médiích. Například právě Facebook mohou používat až lidé starší třinácti let. Autoři dopisu tvrdí, že aplikace vypadá, že má za cíl naučit děti mladších věkových kategorií používat sociální média.

Když se spustila dětská verze Messengeru, David Marcus, ředitel Facebook Messengeru, pro společnost TechCrunch uvedl, že společnost Facebook si najala speciální tým, který vytvořil kreativní nástroje pro děti – mezi nimi barevné a dinosauří masky na fotky nebo samolepky ve stylu pastelek. Uvedl také, že aplikace byla navržena tak, aby umožnila dětem realizovat například delší rozhovory s prarodiči.

Děti do 12 let nemusí být na sociálních médiích vůbec

Mluvčí Facebooku pro server Wired uvedl, že „od spuštění v prosinci jsme slyšeli od rodičů po celé zemi, že Messenger Kids jim pomohla zůstat v kontaktu se svými dětmi a umožnila jejich dětem zůstat v kontaktu s rodinnými příslušníky. Například jsme slyšeli příběhy o rodičích pracujících na nočních směnách, kteří mohli číst příběhy před spaním svým dětem, nebo o maminkách, které cestují za prací a dostávají od svých dětí každodenní aktualizace, když jsou pryč.“

obrázek
Zdroj: ČT24

Twengeová říká, že je to dobrý první krok, když Messenger Kids nemá reklamy a že rodiče mohou hlídat, s kým se jejich děti mohou bavit. Říká však, že by společnost měla uvažovat o časových limitech pro používání aplikací u dětí. Odkazuje se přitom na výzkum, který poukazuje na nepříznivé účinky trávení dlouhé doby na sociálních sítích.

Spolek žádá Facebook, aby aplikaci raději stáhl, než aby ji vylepšoval, protože děti ve věku do 12 let nemusí být na sociálních médiích vůbec. Studenti středních škol sociální média naopak využívají jako zdroj a ti, kteří používají sociální média jen v přiměřeném množství, jsou šťastnější než ti, kteří je nepoužívají vůbec, říká Twengeová.

Šesti, sedmi a osmileté děti podle ní postrádají zralost, schopnost vypořádat se s očekáváním a složitými on-line vztahy nebo porozumění soukromí. Facebook se může stát způsobem, jak zůstat v kontaktu s prarodiči, ale existují i lepší možnosti, uvádí.