Jsou kočky levačky nebo pravačky? Vědci našli klíčový rozdíl mezi pohlavími

Vědci z Královské univerzity v Belfastu testovali, kterou stranu těla preferují kočky. Našli významné rozdíly mezi samci a samicemi.

Výzkum byl proveden na nepříliš početném vzorku, vědci analyzovali jen 44 koček, což je na seriózní práci poněkud málo. Upozorňují ale také na to, že šlo pouze o „rozehrání“ tématu, tedy o pokus podívat se, zda vůbec stojí za to téma zkoumat. Ukázalo se, že ano.

U lidí existuje široce rozšířená preference pro pravou ruku, drtivá většina lidí upřednostňuje pravačku pro většinu činností. U koček se nic takového prokázat nepodařilo – není u nich nic takového, jako lidské vyhraněné praváctví. Výzkumníci ale narazili na něco jiného: zdá se, že u koček má vliv na dominantní používání pravé tlapky jejich pohlaví.

U samic je totiž pravděpodobnost, že k nějaké činnosti použijí pravou končetinu, vyšší než u samců. Vědci to popsali v odborném článku, který vyšel v časopise Animal Behaviour. Velmi zajímavé byly nejen výsledky, ale také metoda, jakou vědci použili.

Poctivý výzkum přinesl výsledky

Až doposud se totiž tento fenomén zkoumal jen pomocí experimentů. To znamená, že kočky musely v laboratorním prostředí provádět úkoly a vědci zkoumali, které tlapky k tomu používají častěji.

Nový výzkum byl časově i technicky náročnější, jeho výsledky jsou ale mnohem více vypovídající o opravdovém chování zvířat. Kočky totiž byly ve svém přirozeném prostředí, kde je vědci pečlivě monitorovali.

Sledovali, jak a kdy používají kterou končetinu při běžných činnostech, kterou tlapkou si posunují jídlo a na které straně těla spí. Kočky také podstoupily několik testů, při nichž si musely vybrat, kterou tlapku využijí. Takto vědci nechali sledovat 24 samců a 20 samic koček – všechna zvířata byla kastrovaná.

A výsledek?

Většina koček projevovala preferenci jedné z končetin, když se s nimi natahovaly po jídle (73 procent), při scházení ze schodů (70 procent) a při překračování překážek (66 procent).

Zajímavé ale je, že zatímco samci upřednostňovali levou tlapku, samice častěji využívaly pravou tlapku. A ve spánku spala všechna zvířata stejně často na obou stranách těla – u lidí je to přitom častěji tak, že praváci spí spíše na pravém boku.

Deborah Wellsová, která výzkum vedla, popsala, co je podle ní na výzkumu důležitého: „Naše práce silně ukazuje na rozdílnou mozkovou architekturu samců a samic (koček). Rozdíl by podle ní mohl spočívat především v hormonech.

K čemu to je?

Tento výzkum poodkrývá způsob, jak funguje mozek domácích zvířat, což může mít dopad i na člověka, respektive na pochopení toho, jak vypadají některé procesy v lidských mozcích. Současně by to ale mohlo také pomoci majitelům koček, aby pochopili, jak se jejich mazlíčci vypořádávají se stresem.

Existují totiž náznaky, že preference jedné ze stran se stresem souvisí. Některé studie totiž naznačují, že zvířata bez jasně vyhraněné preference jedné ze stran těla mohou být vůči stresu citlivější než ta, které mají jednu stranu dominantní.