Hologramy jako ze Star Wars jsou tady. Vědci představili novou technologii

Technologie hologramů se posunula blíže k realitě. Vědci představili laserový systém, který vytváří realistické obrazce v prostoru.

„Obi-Wane, jsi moje jediná naděje,“ slova, která pronáší hologram princezny Leiy ve filmu Star Wars (Hvězdné války), zná téměř každý. A možná už brzy budeme mít všichni k dispozici právě technologii hologramů v podobě, kterou znají filmoví fanoušci ze slavné sci-fi série.

Vědci totiž nyní našli způsob, jak manipulovat miniaturními částicemi ve vzduchu tak, aby se do nich daly otisknout obrazové informace. Výsledkem je technologie podobná hologramům, ovšem mnohem kvalitnější.

O tomto objevu informovali autoři myšlenky v odborném časopise: „Je to jako vytisknout něco do vzduchu – a pak to zase rychle vymazat,“ popsal tam hologram hlavní autor studie Daniel Smalley.

Pro demonstraci nové technologie vědci připravili dva hologramy: malého motýlka, který tancuje nad lidským prstem, a studentku, která napodobuje slavnou scénu ze Star Wars.

Není hologram jako hologram

V současné době sice existují spousty druhů hologramů, ale tato technologie přináší zatím nejvěrohodnější nápodobu slavné scény ve Hvězdných válkách. „Způsob, jakým to dokázali, je opravdu skvělý,“ chválil inženýr Curtis Broadbent z University of Rochester, který se na objevu nepodílel. „Lidé mohou klidně sedět nebo stát v kruhu kolem tohoto hologramu a všichni ho uvidí stejně dobře ze své perspektivy. S klasickým hologramem tohle možné není.“

Malé částečky hmoty, které se vznáší ve vzduchu, jsou v této technologii ovládané laserovým paprskem, jenž jimi pohybuje – což je pro změnu technologie, která se využívá v seriálu Star Trek jako takzvaný tažný paprsek. Profesora Smileyho opravdu vědecko-fantastické filmy pro myšlenku praktických hologramů inspirovaly – nebyly to však ani Star Wars ani Star Trek, ale film Iron-Man. Jeho hlavní hrdina, inženýr a vynálezce Tony Stark, v něm používá holografické displeje na rukavici.

K čemu to je?

Zařízení si vystačí jen s velmi slabými laserovými zdroji, zatím je ale schopné vytvářet jen velice drobné obrazce – motýl je to největší, co dokáží. Profesor Smalley ale hodlá ve výzkumu pokračovat, rád by použil více paprsků pro manipulaci částic a tím výsledný „hologram“ zvětšil. Podle vědce by tato technologie, kdyby se ji podařilo dostatečně vylepšit, mohla sloužit například v zábavním průmyslu, dala by se však použít také v medicíně.

Vynálezci představili novout technologii v článku, který vyšel v odborném časopise Nature.