Google spojí síly s čínskou firmou. Zkusí vytvořit umělou inteligenci, která pomůže léčit

Společnosti Google a Tencent společně investují do vývoje umělé inteligence. Zmírnilo se tak zřejmě napětí mezi nadnárodní firmou a čínskými úřady, s nimiž měla spory kvůli cenzuře.

Americká firma Alphabet, která vlastní internetový vyhledávač Google, se spojila s čínskými společnostmi Tencent a Holdings Ltd and Sequoia Capital China. Investují 15 milionů dolarů – v přepočtu zhruba 311 milionů korun – do biotechnologické firmy XtalPi. Tato firma využívá umělou inteligenci, cloudové aplikace a kvantovou fyziku pro zlepšení účinnosti, přesnosti a úspěšnosti léčiv.

XtalPi Inc., která má centrály v Bostonu a Šen-čenu, už v rámci investičního financování získala 20 milionů dolarů.

Jde o první společnou investici Googlu a Tencentu. Obě firmy nedávno oznámily, že uzavřely smlouvu o sdílení patentů. Zároveň se dohodly na spolupráci v široké škále technologických produktů, celkový rozsah dohody ale Google nezveřejnil.

Tencent je největší čínská internetová společnost. Známá je hlavně díky své mobilní aplikaci WeChat, investuje však do mnoha sektorů, včetně hazardních her, zábavy, cloudových služeb nebo internetového finančnictví.

Google se vrací do Asie

Google v uplynulém roce zvyšoval svou přítomnost na čínském trhu. Otevřel tam výzkumné centrum umělé inteligence, uvedl na trh verzi aplikace pro svůj překladač a expandoval do dalších měst. V polovině ledna oznámil Google, že obnoví v Číně po osmi letech svou mapovou službu. Společnost vytvořila čínskou verzi webu Google Maps a představila mapovou aplikaci pro čínské chytré telefony iPhone.

Když ale uživatelé použijí navigační funkci, jsou automaticky přesměrováni do aplikace společnosti AutoNavi, mapové služby ve vlastnictví čínského internetového gigantu Alibaba Group Holding. Obě aplikace jsou sice designově rozdílné, uživatelé však hlásí, že vycházejí z obdobných dat. To značí, že Google při svém návratu na čínský trh s AutoNavi spolupracoval, píše web Nikkei.

Čína se na Google těší

Načasování návratu Google podle serveru naznačuje změnu strategie Pekingu. Vláda sice zostřila postoj k internetu prostřednictvím zákona o kybernetické bezpečnosti, který vstoupil v platnost v červnu 2017, na druhou stranu má zájem na rozvíjení technologií umělé inteligence.

Zdá se, že obě strany se rozhodly spolupracovat na tomto vývoji a neřešit sporné oblasti, jako je vyhledávač Googlu a platformy pro sdílení videí typu YouTube. Americká společnost v prosinci oznámila, že otevře centrum Google AI China pro výzkum umělé inteligence.

Mapová služba Google nebyla v Číně k dispozici od roku 2010, kdy ji společnost stáhla, protože odmítla pokračovat v autocenzuře výsledků svého vyhledávače.

Také jiné americké technologické firmy dospěly k závěru, že čínský trh je natolik velký, že ho nemohou ignorovat. To platí pro Apple a Amazon, které podmínky zákona o kybernetické bezpečnosti splnily například tím, že provoz datových center svěřily do rukou čínských firem. Na rozdíl od nich Facebook zastává názor, že čínské nároky na správu dat a autocenzuru ohrožují jeho renomé v USA a Evropě.