Facebook se spojil s videohrami: přenáší exkluzivně obří turnaj a míří k virtuální realitě

Facebook proniká i do odvětví profesionálních videoher. Právě přenáší jeden z největších videoherních turnajů světa. A chystá i virtuální realitu.

V úterý 23. ledna začíná jedna z největších videoherních akcí světa, turnaj ESL One. Koná se v gigantickém malajském zábavním komplexu Genting – v tamní prestižní Aréně hvězd, kam se vejde přes 6000 návštěvníků. Řádově větší návštěvnost se ale očekává přes internet; především proto, že letos bude celá akce přenášená poprvé exkluzivně přes Facebook:

Elektronické sporty jsou dnes mezi mladými jedním z největších fenoménů, který propojuje vrstevníky z celého světa v jednu velkou komunitu. Není divu, že by Facebook, jakožto sociální síť pro ty nejstarší, rád oslovil i mladší uživatele internetu. Videohry, které mají potenciál dostat se i na Olympijské hry, jsou pro něj možnost, jak si k této skupině lidí otevřít dveře.

Změny na Facebooku: bude to velké

Facebook v poslední době oznámil řadu revolučních změn; Mark Zuckerberg na začátku ledna přikázal managementu, aby se nejoblíbenější sociální síť světa vrátila ke svým kořenům. To v jeho podání znamená více přirozených sociálních vztahů a tedy více zábavného obsahu jednotlivých uživatelů a méně zpravodajství a kontroverzních témat, které polarizují společnost.

Změny, které nastanou ve filtrování příspěvků, budou „významné“, napsal Zuckerberg na svém facebookovém profilu. Projevit by se plně měly během několika měsíců. „Jednou z oblastí, na které se v roce 2018 soustředíme, bude to, abychom zajistili, aby byl čas, který všichni trávíme na Facebooku, dobře stráveným časem,“ napsal v úvodu svého oznámení Zuckerberg.

Jednou z cest je zřejmě také převzetí kontroly nad segmentem e-sportů. Ten zatím ovládaly platformy Twitch a Youtube; spor mezi nimi, kdo toto stále rostoucí sportovní odvětví ovládne, má nyní úplně nového hráče – Facebook.

Organizátor turnajů ESL One oznámil, že od ledna uzavírá s Facebookem partnerství na turnaje ve hrách DOTA2 a Counter-Strike: Global Offensive; obě patří mezi ty nejhranější vůbec. Obě mají být přenášené přes platformu Facebook Watch. Zástupce ESL One uvedl pro web Wired, že Facebook je pro ně ideální platformou.

Právě zde se dá totiž plně využívat potenciál této sociální sítě: obsah bude na domovské facebookové stránce turnaje, ale současně budou zápasy sdílené na stránky hrajících týmů, slavných komentátorů a na další místa v síti, takže sledovanost může být obrovská.

  • 5. místo: Counter Strike: Global Offensive hrají asi tři miliony hráčů měsíčně. Hrou stráví přes 250 milionů hodin. 
  • 4. místo: World of Warcraft sice ztratil mnoho předplatitelů, ale stále ho hraje 5,5 milionu hráčů měsíčně.
  • 3. místo: DOTA2 má měsíčně přibližně 10 milionů unikátních hráčů.
  • 2. místo: Hearthstone si měsíčně zahraje přibližně 40 milionů hráčů. 
  • 1. místo: League of Legends je jasným vítězem již několik let za sebou. Měsíčně si ji užívá přes 70 milionů hráčů.

Podle prvních dojmů se zdá, že se tato strategie vyplatila. První videa, která jsou na facebookovém profilu ESL One z turnaje nahraná, mají sledovanost ve statisících – například zápas ve hře DOTA2 mezi týmy VGJ Thunder a Virtus.Pro už si na Facebooku přehrálo 410 000 osob.

Směr virtuální realita!

Tato spolupráce začala už před rokem; ESL poskytl Facebooku přes 5000 hodin z her, které se na jeho turnajích a v ligách odehrály. Před tímto krokem ho na Facebooku sledovalo asi 750 000 lidí měsíčně – v současné době je to přes 25 milionů diváků. A to je teprve začátek, už brzy by se mohlo jednat ještě o mnohem větší fenomén.

Zápasy totiž budou přenášené také ve virtuální realitě, pomocí platformy Facebook 360. Právě virtuální realita je pro Facebook do budoucna prostředím, na které se chce intenzivně zaměřovat, patří mu také jedno z nejpokročilejších virtuálních zařízení Oculus. Někdy v první polovině roku 2018 chce začít prodávat revoluční brýle pro vnímání virtuální reality Oculus Go – s cenou kolem 200 dolarů by mohly zcela změnit způsob, jak lidé vnímají a sledují hry: