Přírodovědci objevili neznámý druh lemura. Je okatý a ohrožený

Má obrovské kulaté černé oči, drobná ouška, huňatý ocas a něžné tlapky. Tak popisuje nově objevený druh lemura magazín National Geographic.

Lemur Cheirogaleus grovesi
Zdroj: Primate Conservation Autor: Edward E. Louis, Jr

Neznámý druh lemura dostal jméno Cheirogaleus grovesi, české jméno zatím nemá. Pojmenovaný byl podle vloni zesnulého britského primatologa Colina Grovese. Přírodovědci ho objevili ve dvou madagaskarských národních parcích – v parku Ranomafana, který je typický hornatým terénem a deštnými pralesy, a Andringitra, který kombinuje louky a les.

V deštných pralesích tito lemuři žijí vysoko v korunách, ukrývají se v dutinách na kmenech stromů a živí se tam květinami a nektarem. Vědcům se zatím nepodařilo zjistit moc o sociálních strukturách, tedy jak se tito lemuři sdružují. Přestože nejčastěji po ostrově cestují osamoceně, byli pozorováni při krmení i ve skupinách.

Tito lemuři patří mezi ty menší druhy. Jsou dlouzí v průměru kolem 20 centimetrů, dalších 25 centimetrů má jejich ocásek. Velikostí se tedy dají srovnat třeba s naší veverkou. „Našli si velmi zvláštní niku (specifické prostředí, v němž určitý organismus žije – pozn. red.),“ popsal pro National Geographic Edward Louis, jenž je autorem odborného článku, který lemura popsal.

Aby mohli lemura popsat, museli ho nejprve odchytit, což bylo značně náročné. Nejprve ho ze stromu sestřelili uspávací šipkou, pak ho chytili dole do speciálně sítě, aby si při pádu neublížil. Na zemi ho změřili a zvážili a také mu odebrali vzorky krve, které pak analyzovali v laboratoři.

Po vyfotografování pak byli lemuři vypuštěni zpět do přírody, ani jeden přitom neutrpěl vážnější zranění. Samotný laboratorní výzkum trval déle než rok – vědci museli kompletně analyzovat DNA několika zvířat, aby dokázali nový druh lemura odlišit od jiných lemurů.

Nejohroženější na světě

Tento lemur totiž patří mezi makiovité, tedy čeleď těch nejprimitivnějších poloopic. Jsou to vůbec nejmenší primáti, jací na Zemi žijí. Cheirogaleus grovesi je monogamní, žije tedy v párech – drtivou většinu péče o mládě však nese na svých bedrech samice.

Laboratoř, kde se testy uskutečnily, je na genetické analýzy lemurů specializovaná. Ze 113 popsaných druhů jich tam identifikovali 24. Přitom lemuři jsou podle organizace IUCN nejohroženější skupinou savců na světě.

Přispívá k tomu především situace, v níž se ocitla většina Madagaskaru, jediného místa, kde lemuři v přírodě žijí. Madagaskar je postižený silným kácením lesů, lemury navíc trápí pytláci a obecně úbytek volné přírody.