Japonský astronaut na ISS tvrdil, že vyrostl za tři týdny o devět centimetrů

Japonský astronaut údajně rostl ve vesmíru příliš rychle. Obával se dokonce, že se nevejde do sedadla návratového modulu. Aktualizace:  Zprávu ihned následující den vyvrátil a veřejnosti se omluvil za mylnou informaci. Norišige Kanai k 10. lednu 2018 „vyrostl“ o dva centimetry nikoliv o devět, jak nejprve sám tvrdil.

Těsně před Vánocemi se na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS dostala nová posádka. Loď Sojuz MS-07 19. prosince doplnila osazenstvo ISS třemi dalšími členy – jsou jimi ruský kosmonaut Anton Škaplerov, americký astronaut Scott Tingle a japonský astronaut Norišege Kanai.

Kanai je ve vesmíru poprvé a podle posledních informací má nepříjemný problém. Web BBC informoval o tom, že si japonský astronaut na Twitteru stěžuje, že příliš rychle roste: za tři týdny se jeho tělo protáhlo o devět centimetrů.

  • Japonský astronaut Norišige Kanai, který v současnosti pobývá na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), se dnes omluvil za zveřejnění mylné informace, že za pouhé tři týdny pobytu ve vesmíru vyrostl o devět centimetrů. Kanai se podle svých slov na přání velitele přeměřil a zjistil, že ve skutečnosti vyrostl jen o dva centimetry, informovala agentura Reuters.

Na sociálních sítích se Kanai svěřil, že se obává, aby se v červnu, kdy se má vracet zpět na Zemi, vůbec vešel do sedadla na ruské kosmické lodi, která s ním přistane.

Lidé se ve vesmíru zvětšují běžně, absence gravitace totiž umožňuje, aby se obratle v jejich tělech rozestoupily – jejich tělo se tak protahuje. Tento problém není dlouhodobý, několik měsíců po návratu na Zemi se zase tělo vrátí do původního stavu. U japonského astronauta však došlo k velmi neobyčejnému zvětšení: normálně se tělo protáhne maximálně o 2–5 centimetrů.

„Dobré ráno, lidi. Mám dnes velké oznámení. Měřili nám tělo a wow, wow, wow, zvětšil jsem se o 9 centimetrů. Vyrostl jsem jako nějaká rostlina za tři týdny. Něco takového jsem nezažil od střední školy. Trošku se bojím, abych se vešel do Sojuzu,“ napsal Norišege Kanai na Twitteru.