Dva astronauti a jeden kosmonaut se vrátili z ISS. Přistání v Kazachstánu dopadlo na jedničku

Z mise na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se ve čtvrtek vrátili Američan Randy Bresnik, Rus Sergej Rjazanskij a Ital Paolo Nespoli. Přistávací modul Sojuz MS-05 s trojicí kosmonautů dosedl podle plánu krátce po půl třetí místního času (9:30 SEČ) na kosmodromu v kazašském Bajkonuru.

Završila se tak expedice na ISS s pořadovým číslem 53, informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Velitel expedice Bresnik z NASA strávil na oběžné dráze s letovými inženýry z Evropské vesmírné agentury (ESA) a ruské společnosti Roskosmos 139 dní.

Již ve středu předal Bresnik velení stanice ruskému kolegovi Alexandru Misurkinovi, který je momentálně na ISS s americkými kosmonauty Markem Vande Heiem a Joem Acabou. V úterý 19. prosince se k nim přidají ještě Scott Tingle z NASA, Anton Škaplerov z Roskosmosu a Norišege Kanai z Japonského úřadu pro vesmírný výzkum (JAEA).

  • Možná se vám zdá, že výrazy astronaut a kosmonaut používáme v článcích náhodně, ale není tomu tak. V americkém kosmickém výzkumu a poté v evropském kosmickém výzkumu se tradičně používá výraz astronaut, zatímco východní blok označoval cestovatele do vesmíru výrazem kosmonaut. V současné době je situace komplikovanější, ale toto označení se používá zjednodušeně i nadále. Pro úplnost: čínští vesmírní dobyvatelé se nazývají tchajkonauti.

NASA v prohlášení uvedla, že tři navrátivší se kosmonauti během mise, která začala 28. července, „provedli stovky biologických, biotechnologických a jiných experimentů“. Pro Bresnika a Rjazanského se jednalo o druhou vesmírnou expedici, Ital Nespoli byl v kosmu dokonce potřetí.

Bresnik se s ISS rozloučil dojemným videem: