Americký řidič chtěl dokázat, že je Země plochá. Nesehnal razítka

Pokus o důkaz, že Země je plochá, se nevydařil. Američan Mike Hughes, který chtěl tuto pseudovědeckou hypotézu dokázat, pro experiment – a start své parou poháněné rakety – nesehnal razítka.

Na pondělí 4. prosince si Mike Hughes, americký řidič a kaskadér v jedné osobě, naplánoval let vlastnoručně vyrobenou raketou. Chtěl s ní vystoupat do výšky několika kilometrů nad povrch Země, odkud by přesvědčivě dokázal, že naše planeta není kulatá, ale plochá. Mike Hughes je totiž fanouškem takzvané „teorie ploché Země“, která je ve Spojených státech v poslední době čím dál oblíbenější.

Kdo vymyslel placatou Zemi?

Prvním, kdo myšlenku placaté Země v moderní době přinesl, byl anglický americký vynálezce Samuel Birley Rowbotham. V polovině 19. století vydal několik pamfletů a knih, v nichž tvrdil, že Země není koule, ale plocha se Severním pólem ve středu – její kraj podle něj tvořila obrovská ledová zeď. Vycházel přitom spíše z interpretací Bible než z poznatků vědy nebo pozorování.

Samotné hnutí „Flat Earth Society“ vzniklo roku 1956 a založil ho Samuel Shenton. Přestože se od té doby lidstvo podívalo na Měsíc, poslalo sondy na Mars i ke vzdálenějším planetám a dívá se teleskopy i do vzdálených galaxií, stoupenců hnutí přibývá. Zejména proto, že jeho myšlenky podpořilo několik známých osobností, především sportovců – pozitivně se o jeho myšlence vyjádřili například basketbalisté Shaquille O'Neal a Kyrie Irving, nebo americký rapper B.o.B. V současné době má společnost několik tisícovek členů.

Jedním ze členů je jednašedesátiletý Mike Hughes, který se rozhodl, že hypotézy potvrdí konkrétním důkazem – díky kampani na internetu a sociálních sítích dokázal vybrat dostatek peněz na postavení parou poháněné rakety, která měla letět tak vysoko, aby prokázala, že Země nemůže být koule. 

Mike Hughes už do asi 500 metrů před několika lety doletěl:

Hughes byl sice schopen sestrojit raketu a naplánovat start, který měl proběhnout z Mohavské pouště, nepodařilo se mu ale sehnat dvě razítka, která ke startu potřeboval. Tvrdí, že se pokusil kontaktovat zodpovědné úřady, které by mu povolení udělily, ale nepodařilo se mu to – podle amerického tisku však úřady jakékoliv kontakty s Mikem Hughesem popírají. Ke startu tedy s největší pravděpodobností nedojde.

Argumenty pro plochou Zemi

1) Argument osobní zkušenosti: Zastánci ploché Země tvrdí, že většina jevů spojených s představou o Zemi jako kouli odporuje přímé lidské zkušenosti. Rotaci Země necítíme, když jdeme daleko, tak nevidíme žádné zakřivení. Je to přitom logické, Země není dokonalá koule, ale takzvaný geoid, tedy těleso s mnoha odchylkami a nepravidelnostmi.

2) Horizont není zakřivený: Podle zastánců teorie o ploché Zemi je na fotografiích horizont rovný, nikoliv zakřivený. To, že na mnoha fotografiích je zakřivení horizontu jasně viditelné, považují za trik, podvod nebo zakřivení objektivu.

3) Na kulaté rotující Zemi by nemohla přistávat letadla – tvrdí konspirátoři. Proč? Protože kdyby Země rotovala, ubíhala by pod letadlem, které by pak na ní nedokázalo přistát. Na námitku, že atmosféra se otáčí společně s planetou, nereagují.

4) Sto důkazů: Existují i čeští příznivci této pseudovědecké teorie, kteří stovku „argumentů“ shromáždili zde.

Vzhled ploché Země podle teorie z 19. století
Zdroj: Wikimedia Commons

Dokázat, že planeta Země není placka, je přitom až dětsky snadné; kromě tisíců důkazů z fotografií, videjí a matematických, geografických i fyzikálních důkazů existují i experimenty, které může provést i malé dítě:

1) Kupte si letenku z Austrálie do Jižní Ameriky: Podle teorie ploché Země by měly být Austrálie a Jižní Amerika na opačných stranách plochy. Mělo by tedy jít o ta nejvzdálenější místa na planetě. Pokud byste chtěli letět z Austrálie do jižní části Jižní Ameriky, nejkratší trasou by byl let přes Kamčatku, Severní pól a pak celou Severní Ameriku. Pokud tato území pod sebou neuvidíte, pak není možné, aby Země byla plochá.

Kudy by se letělo z Austrálie do Jižní Ameriky, kdyby byla Země plochá
Zdroj: Wikimedia Commons

2) Podívejte se na oblohu: Pokud by byla Země plochá, viděli by všichni lidé na planetě stejnou oblohu – byly by na ní tedy vidět stejné hvězdy. Jenže obloha je na severní a jižní polokouli jiná, například slavný Jižní Kříž vidět nemůžeme – protože k oblasti vesmíru, kde leží, je otočená právě jižní polokoule naší planety.

Jižní kříž
Zdroj: Wikimedia Commmons/Naskies

3) Počkejte si na částečné zatmění Měsíce: Při tomto astronomickém jevu je na měsíčním povrchu vidět stín Země – a ten je zcela viditelně zakřivený, je na něm tedy vidět, že je naše planeta kulatá.

4) Horizont: Zakřivení Země není normálně vidět, zejména proto, že je planeta nepravidelná a také proto, že jen málokdy je v ní možné kvůli terénním překážkám vidět dostatečně daleko. Funguje to ale na moři při pozorování horizontu – tedy nejvzdálenějšího místa, kam je vidět. Už starověcí námořníci upozorňovali, že když z dálky připlouvá loď, je na horizontu vidět jen světlo na horním stožáru, nikoliv ta na palubě. Je to způsobeno právě tím, že plavidlo je skryté za kopcem zakřivení Země, a proto se vynořuje nejprve jeho horní část.

5) Zopakujte si pokus starý 2000 let: Asi dvě stě let před naším letopočtem provedl řecký filosof Eratosthenés z Kyrény pokus, který se stal klasikou. Změřil délku stínů ve dvou městech, která se nacházela dost daleko od sebe v Alexandrii a v dnešním Asuánu.

Kdyby Země byla plochá, byl by stín, který vrhá tyč, na všech místech planety stejný. Jenže Země je kulatá, takže délka stínu se kvůli tomu mění – tento pokus si můžete udělat sami, když zapíchnete tyč do Země v České republice a nějakém jiném dostatečně vzdáleném místě planety a změříte délku stínů. Eratosthenés tímto způsobem mimo jiné jako první docela přesně spočítal velikost Země.

Délka stínů na ploché a zakřivené Zemi
Zdroj: Popsci