Vědci objevili nejhlouběji žijící rybu. Predátor loví v temnotě, osm kilometrů pod hladinou

I v hloubce 8178 metrů pod hladinou oceánu existuje život. Nově objevená ryba v Mariánském příkopu je vrcholovým predátorem – máloco ji ohrožuje a živí se nejen bezobratlými živočichy na dně, ale také tím, co „spadne“ seshora.

Američtí oceánologové popsali rybu, která žije ze všech ryb zdaleka nejhlouběji. Je drobná, průsvitná a oblíbila si zcela temné hlubiny v Mariánském příkopu – byla objevena osm kilometrů pod hladinou.

Dostala jméno Pseudoliparis swirei, patří do řádu ropušnicovitých a čeledi terčkovitých. Podle pozorování biologů se vyskytuje nejčastěji u mořského dna a živí se drobnými korýši. Dokonce je můžete vidět na fotografiích i videu v průsvitných vnitřnostech zvířete.

Autorkou práce, která rybu popsala a zařadila, je bioložka Mackenzie Gerringerová z University of Washington. Svou zprávu zveřejnila v odborném časopise Zootaxa. „Jde o nejhlouběji objevenou rybu, která žije u mořského dna. Jsme nadšení, že jsme ji směli pojmenovat. Nevypadá zrovna robustně nebo dost silně na to, aby mohla žít v tak extrémním ekosystému, ale jsou extrémně úspěšné,“ uvádí.

Predátor z hlubin

Podle analýzy se zdá, že právě tato ryba dominuje nejhlubším částem Mariánského příkopu. Zatím byla objevena v maximální hloubce 8178 metrů – našli jim tam vědci z Japonska.

Spoluautor studie Thomas Linley z Newcastle University popsal evoluční úspěch této ryby takto: „Byly schopné adaptovat se na hlubiny lépe než jakékoliv jiné ryby, které žijí v oceánských příkopech. Toto prostředí pro ně nabízí spoustu výhod – například jsou zde v bezpečí před jakýmikoliv predátory. A díky tomu, že mají příkopy tvar trychtýře, dostává se tam shora i dostatečné množství živin. Žije zde množství bezobratlých zvířat a tyto ryby zde plní roli vrcholového predátora. Jsou velmi aktivní a vypadaly také dostatečně syté.“