První čínský astronaut byl Američan. Leroy Chiao v ČT tipoval, kdo vyhraje závod o Měsíc

Leroy Chiao se stal 311. člověkem ve vesmíru, současně byl úplně první osobou čínského původu, která se do kosmu vypravila. Původně pracoval jako inženýr zaměstnaný u dodavatelů NASA, od ledna 1990 se stal přímo americkým astronautem. Nyní je Leroy Chiao na návštěvě České republiky.

Do vesmíru se poprvé dostal v roce 1994 na palubě raketoplánu Columbia, krátkodobé lety Space Shuttlem si ještě dvakrát zopakoval v letech 1996 a 2000. Počtvrté se do vesmíru dostal roku 2004 jako člen Expedice 10 na Mezinárodní vesmírnou stanici; vzlétl a přistál tenkrát v ruském Sojuzu.

Jeho poslední let trval 193 dní, celkem strávil ve vesmíru 229 dní, 8 hodin a 45 minut. V roce 2005 odešel z NASA a o rok později se stal viceprezidentem společnosti Excalibur Almaz.

Podívejte se na celý rozhovor s Leroyem Chiaoem: 

Leroy Chiao (zdroj: ČT24)

Nyní je Leroy Chiao v České republice, přiletěl sem na soukromou návštěvu. S Českem má ale vřelé vztahy, například zde loni vyšla jeho kniha fotografií – a to dokonce dříve než v jeho rodných Spojených státech amerických.

Je totiž zapáleným fotografem, který na Mezinárodní vesmírné stanici velice rád zaznamenával, co se děje na Zemi pod ním. „Fotit zajímavá místa na Zemi se pro mě stalo velkým koníčkem. Během svých misí jsem pořídil asi 16 000 fotografií,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi muž, který jako první vyfotografoval z vesmíru Velkou čínskou zeď.

Chiao je nejen díky svému původu jedním z nejlepších expertů na čínský kosmický program. „Číňané by chtěli mít vlastní stanici do roku 2022, do roku 2024 by chtěli poslat člověka na Měsíc. Ano, čínský program se připravuje a není tak drahý jako ten americký.