Elon Musk dokončil v Austrálii nejsilnější baterii světa. Dá energii 30 000 domácností

Americká společnost Tesla dokončila v Austrálii instalaci největší litihiové baterie světa. Stomegawattový akumulátor má zajistit ochranu před blackouty, neboli masivními výpadky elektřiny, a ukládat přebytečnou energii z větrných elektráren. Bude ji pak dodávat až 30 000 domácností.

Elon Musk slíbil, že jeho firma baterii spustí v průběhu několika dní. Bude fungovat v jižní Austrálii a hlavním smyslem její existence je zajišťovat bezpečnost státní energetické síti.

Lithium-iontový akumulátor má výkon 100 MW, což je dostatek na hodinový provoz asi 30 000 domácností, tedy středně velkého města. Pokud by šlo o nouzový stav a byly zapojeny jen některé přístroje, vydržela by elektřina z této baterie na delší dobu.

Musk při sjednávání obchodu slíbil, že pokud jeho společnost nedodá baterii do 100 dní, nebude za ni muset Austrálie zaplatit ani dolar. Protože jsou jeho společnosti známé tím, že často nejsou schopné dodržet dodací lhůty, měla Austrálie naději, že to vyjde.

Nyní to však vypadá, že slíbený termín 1. prosince se podaří splnit a baterie bude tohoto dne připojena k větrné elektrárně, kterou provozuje francouzská společnost Neoen.

Musk nabídl Austrálii unikátní zařízení poté, co země zažila v únoru letošního roku sérii blackoutů. Ten nejhorší zemi postihl loni v září, kdy bez elektřiny zůstalo přes 1,7 milionu lidí. Všechny byly způsobeny tím, že poptávka po elektřině překonávala nabídku – aby se síť zcela nepřetížila, musely regulační orgány odpojit některé koncové zákazníky.

Není jasné, kolik Austrálie zaplatí

Právě před masivním výpadkům elektrické energie bude bránit baterie – pokud by k takové katastrofické události mělo dojít, akumulátor dodá do sítě potřebnou elektřinu. Sám ji bude získávat z přebytků větrné elektrárny.

Zatím však podle tisku není zřejmé, kolik Austrálie Muskovi zaplatí. Výstavba je součástí širšího projektu v hodnotě 510 milionů australských dolarů (8,4 miliardy korun), který má zabezpečit dodávky elektrické energie v zemi silně závislé na obnovitelné energii. Jih Austrálie se potýká s výpadky v dodávkách elektřiny v důsledku přechodu od uhelných elektráren k větrným zdrojům, jejichž produkce je méně stabilní.