USA schválily použití laboratorních komárů. Svou infekcí mají zničit přemnožené soukmenovce

Americká vládní Agentura pro ochranu životního prostředí schválila, aby byli do volné přírody ve dvaceti amerických státech vypuštěni komáři laboratorně infikovaní bakterií Wolbachia pipientis. Laboratorní komáři jsou upravení tak, aby bakterii přenesli na komáry žijící volně – měli by tak smrtící nemocí nakazit přenašeče chorob, jako je horečka dengue, zika nebo žlutá horečka.

Komáři pochází z laboratoří soukromé společnosti MsquitoMate a jsou geneticky upravení. Vědci k tomu použili upravenou, ale již ověřenou metodu – zbaví komáry rozmnožovací schopnosti. Nejčastěji se to doposud dělalo pomocí ozařování, které náhodně mění geny hmyzu v laboratoři tak dlouho, až dosáhnou žádané změny.

Ozářené mouchy a geneticky upravení komáři

Využití radiace při sterilizaci hmyzu je poměrně jednoduché: „Hmyz se chová ve velkém a samci se sterilizují a pak vypouštějí do přírody, aby se pářili s divokými samičkami a učinili je také sterilními (jednou spářená samička se už většinou znovu nepáří, ať měla za partnera jakéhokoli samce, tedy i sterilního),“ popsal pro ČT princip profesor Jan Žďárek. 

„Tato technika se už osvědčila při kontrole bzučivky lidožravé, která obtěžuje pasoucí se dobytek např. v Texasu nebo Mexiku, dále proti mušce Ceratitis capitata, která decimuje citrusové plantáže také v Americe, a konečně také proti mouše tsetse,“ doplnil.

U bzučivky lidožravé bylo použití snadné a účinné – již roku 1982 se ji na území USA podařilo prakticky zlikvidovat. Bohužel komáři jsou příiš citliví a zranitelní – po ozařování jsou neschopní se dále rozmnožovat. A tak museli vědci vymyslet něco složitějšího: zvolili si bakterii Wolbachii.

Do přírody budou vypuštěni pouze samci komárů tygrovaných, kteří, jak se dobře ví, na rozdíl od samic nesají krev. Samečci se budou s divoce žijícími samicemi pářit, ale z vajíček na svět nepřijdou žádní potomci – wolbachie zabrání zabrání tomu, aby se jim dostatečně vyvinuly chromozomy.

O svém záměru informovali na začátku listopadu v odborném časopise Nature a  upravené komáry chtějí vypouštět do přírody pravidelně – tímto způsobem se bude velmi přirozeným způsobem populace komárů snižovat, aniž by se musely používat jedovaté insekticidy s potenciálími vedlejšími účinky na ekosystém.