Princ Edward vyznamenal stovku mladých Čechů: „Je možné, že vychováváme lídry budoucnosti"

Prestižní zlaté ocenění vévody z Edinburghu převzala v Praze z rukou nejmladšího syna britské panovnice Alžběty II. prince Edwarda stovka studentů.

Oceněním za dlouhodobý rozvoj v oblasti sportu, talentu, dobrovolnictví a za uskutečnění dobrodružné expedice podporuje britská královská rodina mladé lidi do 24 let. Do programu Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE) se jich v Česku zapojilo dosud asi 2500.

Princ Edward při této příležitosti poskytl i exkluzivní rozhovor České televizi. V pořadu Vědecké interview Danielu Stachovi popsal význam ceny: „Myslím, že tato cena je pro mladé lidi důležitá v tom, že jim pomáhá. Protože jak by se v dnešní době mohli připravit na život, který je čeká v budoucnu, jak rozvinout dovednosti, jak získat praktické zkušenosti, díky kterým se pak budou moci postavit problémům a příležitostem, které jim život bude klást do cesty? Tato cena jim v tom může pomoci.“

Vědecké interview s princem Edwardem (zdroj: ČT24)

Uvedl i konkrétní příklady mladých lidí, jimž toto ocenění změnilo život k lepšímu. „Před několika lety jsem seděl (na podobné akci, pozn. red.) vedle mladého muže a ptal jsem se ho, odkud je. On mi řekl, že je z Keni. Do programu se dostal prostřednictvím jednoho projektu ohledně slumů v Nairobi. Tento mladý muž díky programu dosáhl na Zlatou cenu, vystudoval univerzitu a dostal se z toho slumu pryč. Do dneška je aktivně zapojený do naší ceny. On tu situaci dokázal otočit a teď má spoustu příležitostí.“

Cena má podle prince Edwarda velký dopad nejen na tyto konkrétní mladé lidi, ale i na jejich okolí – má pozitivní dopad na to, jak tito lidé mění své vrstevníky a lidi, s nimiž žijí. Změnou jednoho člověka vlastně mění celé komunity, vytváří budoucí lídry.

„Ano, je možné, že vychováváme lídry budoucnosti, někteří jdou do byznysu, někteří jsou na vyšších místech v armádě, ve vládě, v policii, ve státní správě nebo třeba v politice,“ uvedl princ Edward.

Otevřené dveře do velkého světa

„Doufám, že se toto ocenění stane vstupenkou do vaší budoucí kariéry a že na vaší cestě se vám podaří ovlivnit spoustu dalších lidí,“ řekl při předávání cen absolventům programu princ Edward. Přál by si, aby se i v ČR projektu účastnilo čím dál více mladých lidí a pomohlo je to lépe vybavit do života.

Projekt funguje od roku 1956 a aktuálně je možné se ho zúčastnit ve více než 140 státech. V Česku působí od roku 1994. Po celém světě DofE dosud přilákal přibližně osm milionů mladých lidí.

V rámci Vědeckého interview vedl Daniel Stach rozhovor i s Jan Thompsonovou, britskou velvyslankyní v České republice:

Vědecké interview s Jan Thompsonovou (zdroj: ČT24)

K centrům, která tento projekt v Česku nabízejí, patří kromě mezinárodních středních škol a gymnázií mládežnické organizace či dětské domovy. Celkem jde o zhruba 170 zařízení, která pracují s dětmi a mládeží. Do programu se může bezplatně zapojit kdokoli ve věku od 14 do 24 let.

Projekt má mladým lidem pomáhat k rozvoji osobnosti a získání zážitků, které pro ně mohou být užitečné v budoucím osobním i pracovním životě. Zájemcům nabízí tři úrovně podle délky trvání a obtížnosti. Zatímco bronzová úroveň trvá šest měsíců, stříbrná rok a zlatá osmnáct měsíců. Ve všech aktivitách si studenti zvolí vlastní cíl, na jeho naplňování potom dohlíží vedoucí DofE v centrech programu.

Cena pro české studenty

Zlaté mezinárodní ocenění vévody z Edinburghu převzala například Karolína Veselá z gymnázia v Rumburku. „Když jsem se před několika lety přihlásila do DofE, mojí hlavní motivací bylo díky expedicím poznat cizí země. Tehdy jsem netušila, co všechno se díky DofE naučím a kolik nových věcí poznám. Každá složka programu mě posunula o kousek dál v mém osobním růstu,“ řekla zlatá absolventka programu.

NA ANLICKOU VERZI POŘADU SE PODÍVEJTE ZDE.

„Změnila jsem se ze snílka v člověka, který umí dělat věci,“ doplnila ji studentka medicíny Kamila Otrubová z Prahy 4. Program absolvovala už dříve a od té doby na sobě nepřestává pracovat. Jako dítě údajně snila o tom, že se podívá na Kilimandžáro, a v uplynulém roce se jí to skutečně podařilo.

Další z oceněných studentů například pomáhali handicapovaným lidem či dětem z rozvrácených rodin, zdokonalili se v různých sportovních disciplínách nebo ve hře na hudební nástroje a zúčastnili se třeba expedice na různé evropské i světové vrcholy.

Česko v uplynulých dnech hostilo také setkání asi stovky absolventů programu z celého světa při akci nazvané International Gold Event (IGE). Desetičlenné týmy měly za úkol připravit vlastní projekt zaměřený na startupy či pomoc znevýhodněným a obhájit ho před mezinárodní porotou, v níž zasedl také princ Edward.

Situaci v České republice vidí princ Edward takto: „Já ji vidím velmi pozitivně. Už jsme tu několik let a teď se dostáváme do fáze, kdy nás lidé víc znají. Máme tu velmi dobrý tým, v České republice i na Slovensku. Teď konečně začínáme spolupracovat i s firmami, které už chápou, co děláme a jak jim můžeme pomoci.“