Evropská družice Sentinel-5P odstartovala do vesmíru. Bude chránit naše zdraví

Evropská kosmická agentura vybrala pro datum startu své nové družice pátek třináctého. Podle plánu odstartovala v 11:27. Družice typu Sentinel patří k tomu nejlepšímu, co Evropská kosmická agentura vyrobila. Jejich špičkové přístroje vědcům každý den říkají o Zemi spoustu informací.

Rodinu těchto satelitů měl v pátek na oběžné dráze doplní další člen, družice Sentinel-5P.

Start jste mohli sledovat na youtubovém kanálu webu Kosmonautix, byl zajištěn i český komentář:

Sentinel-5P neboli Precursor je součástí evropského programu Copernicus, který pomocí družice Sentinel zkoumá naši planetu z mnoha různých úhlů.

Družice vznikla v Evropě, na konci září byla přesunuta do transportního kontejneru a pak převezena do Ruska, startovat bude z kosmodromu Pleseck na raketě Rokot. Jejím hlavním úkolem bude na oběžné dráze mapovat širokou paletu stopových plynů – zejména oxid dusičitý, oxid uhelnatý a metan, které spojuje fakt, že významně ovlivňují kvalitu ovzduší.

Tento satelit pomůže vědcům najít místa největšího znečištění, která představují riziko pro veřejné zdraví. Bude se také podílet na zajišťování dat pro služby, které varují před vysokou úrovní ultrafialového záření, které může způsobovat rakovinu kůže, nebo na monitorování sopečného popílku, což je zase důležité z hlediska bezpečnosti leteckého provozu.

„Díky přístroji Tropomi, což je nejpokročilejší zařízení svého druhu, bude Sentinel-5P mapovat celou planetu každých 24 hodin. Každý den provede Tropomi téměř 20 milionů pozorování důležitých znečišťovatelů ovzduší a plynů majících vliv na klima. Dostupnost přesných a aktuálních informací pomůže přijímat správná rozhodnutí týkající se znečištění vzduchu a klimatických změn,“ uvádí Český kosmický portál.

Co bude dál? Velký program pro sledování Země

Družice Sentinel-5P je zatím pouhým „předskokanem“ mise Sentinel-5, která se do vesmíru vydá na palubě družic MSG (MetOp Second Generation). S jejich startem se ovšem počítá až za několik let. Do té doby bude potřebné informace ohledně monitorování a sledování znečištění ovzduší dodávat Sentinel-5P.

Ředitel programů dálkového průzkumu Země v ESA Josef Aschbacher k tomu uvádí: „Je nádherné vidět družici v celé své slávě. Jde o dílo skutečně plodné spolupráce, která přetavuje program Evropské komise GMES/Copernicus do nové éry monitorování atmosféry. ESA je velmi vděčná Nizozemí za jeho významný podíl na vývoji přístroje Tropomi. Mise jako celek pak byla navržena a postavena konsorciem 30 firem pod vedením Airbus Defence and Space.“