Jako šišatý Saturn. Vědci našli u trpasličí planety Haumea prstenec

Trpasličí planeta Haumea, která se nachází za Neptunem, má prstenec. Jedno z nejkurioznějších těles naší Sluneční soustavy se tak stalo ještě zajímavějším.

Dosud byly struktury podobné prstencům nalezeny pouze kolem čtyř vnějších planet – Jupitera, Saturnu, Uranu a Neptunu. V nejnovější studii zveřejnili vědci zprávu o tom, že jedna z trpasličích planet, která obíhá na vnější straně Sluneční soustavy, má také prstenec. 

Největší známá transneptunická tělesa
Zdroj: Wikimedia Commons

„Už v roce 2014 jsme zjistili, že jedno velmi malé těleso v oblasti Kentaurů (oblast malých nebeských těles mezi asteroidovým pásem a Neptunem) má prstenec. V té době nám to připadalo jako velmi zvláštní věc,“ vysvětluje Dr. José Ortiz, jehož skupina na Instituto de Astrofisica de Andalucía v Granadě popsala tento objev v článku, který vyšel v časopise Nature. „Nečekali jsme sice, že bychom našli prstenec kolem planetky Haumea, ale vlastně jsme ani nebyli příliš překvapení.“

Největší známá transneptunická tělesa
Zdroj: Wikimedia Commons

Ve vnější sluneční soustavě se nachází tisíce takzvaných transneptunických těles. Celkový počet těchto objektů s průměrem nad 100 kilometrů se odhaduje na více než 70 tisíc. V roce 2006 bylo zjištěno, že některé z nich mohou být stejně velké jako Pluto, což vedlo Mezinárodní astronomickou unii k vytvoření kategorie trpasličích planet.

Haumea byla uznána Mezinárodní astronomickou unií v roce 2008 a je jednou z pěti trpasličích planet vedle Pluta, Ceres, Eris a Makemake. Nachází se za Neptunem - padesátkrátkrát dál od Slunce, než je Země.

Haumea, pojmenovaná podle havajské bohyně porodu, je velmi neobvyklá z více důvodů. Má podlouhlý tvar, srovnatelný s rugbyovým míčkem, a atpyická je také svou rychlou rotací. Otočí se jednou za 3,9 hodiny. Její průměr je přibližně třetina velikosti našeho Měsíce. „Trpasličí planety jsou samy o sobě jedinečné,  ale Haumea je i mezi nimi značně originální,“ uvedl Ortiz. „Má dokonce dva vlastní měsíce.“