Změníme DNA astronautů, kteří poletí k Marsu, uvažuje NASA kvůli radiaci

NASA chce letět na Mars. Znovu to potvrdil americký viceprezident Mike Pence na konci minulého týdne. Zástupci největší kosmické agentury světa jsou však přesvědčeni, že mužům a ženám, kteří se k rudé planetě vydají, bude hrozit množství rizik. Tím zřejmě největším, a zatím bohužel nevyřešeným problémem, je vesmírná radiace.

Ochránit se před ní není vůbec jednoduché. Buď bude kosmická loď maximálně stíněná, ale pak bude příliš těžká na to, aby odstartovala. Anebo bude stíněná slaběji, pak ovšem bude astronautům hrozit, že v důsledku bombardování těžkými částicemi dostanou rakovinu nebo jiné smrtelné choroby.

Experti z NASA hledali řešení desítky let a zdá se, že jednomu jsou teď na stopě. Vědci vycházeli z jednoduché úvahy: „Nemůžeme změnit ani vesmír, ani kosmickou loď, nezbývá nám tedy nic jiného, než upravit samotné astronauty.“ Řešením by se mohla stát úprava genů budoucích astronautů. Tímto způsobem by se dalo nejhorším dopadům předcházet.

Konec simulované mise na Mars (zdroj: ČT24)

O této možnosti mluvil hlavní technolog NASA Douglas Terrier na konferenci Codex Innovation, která se konala na začátku října v Londýně. Jednou z technik, jež se nyní testují, je látka NMN. Brzy by měly začít její klinické testy – zatím se ukázalo, že v laboratorních testech umí omlazovat stárnoucí myši.

Vědci by pomocí této techniky rádi prováděli i další, ještě významnější úpravy DNA, ale vědí o etických otázkách, které to vyvolává – a chtěli by je nejprve vyřešit, nebo alespoň probrat.

Cesta jménem epigenetika

Jednou z cest, které by rádi otestovali, jsou například epigenetické modifikace: ty mění způsob, jak tělo „čte“ geny, aniž by to přitom měnilo kód samotné DNA. Mohl by se tak potlačit signál některých genů, nebo naopak zesílit signál jiných. Takto by se dalo předcházet rakovině, demenci a dalším stavům, které způsobuje zvýšená radiace.

rozhovoru pro The Times uvedl Dr. Terrier, že spektrum problémů, které se pokouší vyřešit, je velmi pestré. „Od léčebných terapií, kde jsou výsledky velice slibné, přes více extrémní záležitosti, jako je epigenetická modifikace, až po úplnou genetickou manipulaci. Myslím, že mají značné množství etických důsledků, takže jsou doposud v experimentálním stádiu.“