Týden ve vědě: od velkolepých úspěchů českých vědců až po start nové kosmické agentury

Co důležitého se stalo během posledního zářijového týdne v české i světové vědě?

Vědecká redakce ČT24 přináší na konci každého týdne souhrn toho nejdůležitějšího, co se ve vědě a výzkum v České republice i ve světě odehrálo. Souhrn je k vidění také v pořadu Věda 24, který běží každou neděli v 18:30 na ČT24.

Česká republika má svého prvního dinosaura. Dostal jméno Burianosaurus

Česká republika má svého prvního dinosaura – dostal jméno Burianosaurus augustai. Nejde o úplně nový objev, ale o přehodnocení nálezu, který zveřejnila skupina paleontologů okolo profesora Oldřicha Fejfara v roce 2005. Přehodnocení je to ovšem naprosto zásadní: Živočich představuje podle nových zjištění zcela nový druh.

Výsledky výzkumu vyšly v prestižním časopise Journal of Systematic Palaeontology. Hlavním autorem práce a člověkem, který vymyslel nový název prvního českého dinosaura, je Daniel Madzia, doktorand z Institutu paleobiologie Polské akademie věd.

Nejlepší videa ukazují agresivní i krásný život pod mikroskopem

Soutěž Nikon Small World in Motion má ukázat, jak fascinující a rozmanité jsou děje, které vědci pozorují pomocí mikroskopů. Soutěží jen autoři krátkých videí, k jejichž natočení byla použitá kamera spojená s mikroskopem. Porota letos vybrala za vítěze video rakouského přírodovědce Daniela von Wangenheima.

Ten pořídil časosběrný snímek, který ukazuje růst špičky kořene rostliny oseníček rolní, které se také říká chudina. Sedmnáctihodinový časosběr zachycuje růst o 4 milimetry. Oceněný vědec a jeho tým u tohoto plevele studují, jak rostliny vnímají a reagují na gravitaci. Ve vědeckém týmu profesora von Wangenheima jsou i čeští vědci Matyáš Fendrych, Jiří Friml a Eva Benková. Podívejte se na vítězná videa.

Kladivo na HIV: nová léčba úspěšně útočí na 99 procent kmenů viru

Nová protilátka je úspěšná univerzálně: díky tomu, že útočí současně na tři kriticky důležité části viru, není schopen jí odolávat. Látka je výsledkem spolupráce mezi US National Institutes of Health a společností Sanofi.

Že se jedná o „vzrušující přelom“, už potvrdila i International AIDS Society. Než se lék dostane do lékáren, bude ještě potřeba několik let počkat. Testy na lidech začnou sice již roku 2018, ale musí být značně komplexní.

Osmnáctiletá Češka vyhrála soutěž o nejlepšího mladého vědce Evropy. Porota ocenila její výzkum rakoviny

Hlavní vítězkou 29. ročníku soutěže o nejlepšího mladého evropského vědce se stala osmnáctiletá Češka Karina Movsesjan z Karlových Varů. Zabývá se vznikem rakoviny. 

Ocenění získala Karina Movsesjan za výzkum na poli biochemie, konkrétně ji zajímala mutace proteinu RAD51. Odhalila mechanismus, který může zapříčinit vznik a rozvoj nádorového onemocnění.

Viking pohřbený mezi Přemyslovci. Tajemný muž z Pražského hradu byl severský bojovník

Pražský hrad není jen souborem kostelů a panovnických paláců. Ostroh nad Vltavou je také významným pohřebištěm. A jeden z vůbec nejunikátnějších hrobů v Čechách, nalezený ve 20. letech minulého století na III. hradním nádvoří, nyní vydal zajímavé svědectví. Muž, pohřbený ve druhé polovině 9. století s vybavením bojovníka, byl s největší pravděpodobností viking.

Prokázaly to moderní vědecké analýzy. „Analýza dvou jeho zubů ukázala, že přišel jasně ze severu, respektive z Dánska. Je tedy téměř jisté, že je to opravdu viking. Teď vědci v německé Jeně ještě studují jeho DNA,“ uvedl Jan Frolík z Archeologického ústavu Akademie věd.

Austrálie si založí vlastní agenturu pro vesmírný program

Austrálie založí svou vlastní agenturu zodpovědnou za koordinaci vesmírného programu. Jejím úkolem bude rozvoj tohoto sektoru, uvedla vláda, která v odvětví spatřuje značný růstový potenciál. Austrálie je jedním z posledních rozvinutých států, jež specializovanou agenturu pro vesmír zatím nemají.

Vydáno pod